The Rasmus - Dead Letters

Kiadó: Playground Music Scandinavia
Együttes: The Rasmus
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Gondolom többen hányingert kapnak már az In the Shadows-tól, elkönyvelve a semmiből felbukkanó finn négyest a következo HIM klónként. Ugye a látszat csal, most sincsen másként. Az 1994-ben, még középsuliban alakult zenekar ötödik lemeze gyakorlatilag minden ponton állva hagyja Valoékat.

A The Rasmus igen jó példája a finn/északi zenei életnek. Annak ellenére, hogy nincs kiugró zenei agytröszt a zenekarban, együtt, csapatként tarolnak. A lemez hangzása ennél jobb nem is lehetne, szerencsére nagyon nagy igényességgel keverték a számokat. További pozitívum, hogy igen eltérő stílusú dalokat tartalmaz a korong. Nos, a változatosság ezúttal nem szétesést jelent, szinte mindegyik nótából ugyanakkora sláger varázsolható, mint az eddigi kettőből.

Kezdésként egyből túlesünk ezeken s utána kezdodnek az igazi finomságok. A Still Standing felteszi Valo-ék számára a lécet, az In My Life pedig egy roppant erős, Bon Jovi jellegű refréntémát egyesít alterpopos verzéjével. Azt a gyanútlan hallgatót, aki a már ismert klipes számok alapján szerezte be a CDt, komoly meglepetések érik keménység szempontjából. A Guilty szó szerint metal döngölés, a lírai Not Like The Other Girls pedig akkora ikergitár szólót rejt, hogy az a Maiden becsületére válna.
Az alapvetően hard rock/metal alapokat finoman egészítették ki samplerekkel, vagy épp élő vonósokkal. A záró Funeral Song csellókra épülő témája pedig kellő módon zárja a 40 percet alulról súroló korongot. Ezek után igen kíváncsi lennék, hogyan alakítanak koncerten.

Szinte már bevett klisé, hogy slágerhez slágeres szöveg szükségeltetik. Nagy botorság, amire itt újfent cáfolatként egytől egyig érthető és cseppet sem elcsépelt szövegeket találunk az egyszerű de hatásos és ízléses füzetben. Semmi más nem jelzi jobban, mennyire nem érdekli a srácokat az egyszeri siker, mint a nevek hiánya a booklet-ből. Mindent egybe vetve úgy gondolom, a kivétel erősíti a szabályt: slágerlisták ide vagy oda, ez a csapat bárkivel felveszi a versenyt.


1. First Day Of My Life
2. In The Shadows
3. Still Standing
4. In My Life
5. Time To Burn
6. Guilty
7. Not Like The Other Girls
8. The One I Love
9. Back In The Picture
10. Funeral Song