Static-X - Shadow Zone

Kiadó: Warner
Terjesztő: Mton
Együttes: Static-X
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

A White Zombie feloszlása, majd a Fear Factory-ben történt kavarások óta üresen maradt az újvilág cybermetal trónja, s több, még kevéssé ismert fiatal banda igyekszik - persze csak képletesen - elérni ezt a célt. Wayne Static és csapata nem ma ugrottak be a ringbe, egész pontosan már 1994-ben is játszottak LA környékén, bár a Deep Blue Eyes sosem vert fel nagyobb port. Static-ék ezután nemcsak nevet, hanem stílust is váltottak s ez meghozta a munka várt gyümölcsét. Hamarosan már a Wisconsin Death Tripanyagával turnéztak a mester Fear Factory elott, majd a Machine nevű zúzdával jócskán megfejelték azt. Kisebb átrendezodés és hosszú amerikai turnék után itt a harmadik alkotásuk.

Igen bevett közhely, hogy a harmadik lemez a vízválasztó egy csapat életében. Legyen. Az biztos, hogy a szűk 40 perces, 13 számos CD az év egyik hatalmas meglepetése. Bevallom, nem sejtettem hogy komoly újdonságot hallok még a nap alatt, de a nyitó Destroy All refrénjének végébe csempészett hörgésnél végképp megadtam magam a négyesnek. Elejétől végig bedugnak minket a kettűhúszba, jobban mint pémobil. Aki eddig ismerte őket, az is kajánul vigyorog az album hallatán. Kerek egészt alkot, van itt lassabb, gyorsabb, húzósabb, ülosebb nóta egyaránt. Fontos lépést tettek tehát, a spektrum szélesítése igen meggyőző és jót tett a bandának.

Érdekes módon a 2001-ben érkezett Tripp írta a hagyományosabb Static-X nótákat, Wayne a kísérletezőbb tételekért felel. Az általuk megálmodott samplerekkel támogatott modern metal senkit nem hagy érintetlenül. Dalközpontúságukkal és Wayne változatos vokáljaival tudnak igazán pályatársaik és elődeik fölé emelkedni. Olykor már ministry-bbek a Ministry-nél, táncolhatóbbak a Prong-nál, elsöprőbbek a Strapping Young Lad-nél. Az az érzésem, hogy Tripp és Wayne kitunően kiegészíti egymást, most már tényleg egy csapatot alkotnak - korábban Wayne vitte hátán a többieket. Amíg olyan dalok születnek ebben a tégelyben, mint a címadó Shadow Zone, vagy a már-már filmzenének beillő All In Wait (simán focímdala lehetett volna a Mátrix3-nak, bár igaz, a bukástól nem tudta volna megmenteni), nincs okunk aggodalomra. Irány a lemezbolt, majd bandukolhatunk is asztaloshoz/üvegeshez az 50 méteres körzetben megsemmisülő nyílászárók pótlása végett. Egyesek számára fontos info lehet, hogy Josh Freeze dobolta fel az anyagot. Teljesítményére nem találok megfelelő szavakat.

Érdemes megszerezni a DVD-vel bővített kiadást, hiszen a 36 percnyi filmanyag kellő betekintést nyújt a srácok életébe. (A stúdiófelvételek látán már többen sírógörccsel küszködtünk: az egy négyzetméterre eső gecijó cuccok aránya ugyanis még mindig vagy 20-25 évvel megelőzi a mindenkori magyar helyzetet.)

Külcsín terén sincs szégyenkeznivalójuk, a Warner management alapos munkát végzett.

Annak ellenére, hogy Amerika még mindig a lehetőségek hazájaként él a magyar köztudatban, érdemes megfigyelni, hogy hiába a tehetség, a kemény munka, a kutya sem ismeri őket odaát. Mondanom sem kell, a teljes slágerlistára hajtó epigonmezőnyt kenterbe verik.


1. Destroy All
2. Control It
3. New Pain
4. Shadow Zone
5. Dead World
6. Monster
7. The Only
8. Kill Your Idols
9. All In Wait
10. Otsegoletric
11. So
12. Transmission
13. Invincible