Hatebreed - The Rise of Brutality

Kiadó: Universal
Együttes: Hatebreed
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Nem kis maflást kaptam az arcomba, amikor a Connecticut államból származó metalcore négyes -illetve akkor még ötös- 2002-es lemezét beszereztem. Ritkán hallani olyan csapatot, amelyik ezt az egyszerűnek tűnő stílust annyira ütősen, gyilkosan tálalná, mint ők tették az előbb említett, második albumukon.

Most itt az új korong, ami még azt az anyagot is apró cafatokra marcangolja. A hangzás kevésbé folyik szét, bár így is pokoli súlyosan dönget a The Rise Of Brutality. A borítója is sokkal eltaláltabb, de egyéb szempontokból is hatásosabb ez a cucc, mint elődje.

Először is, ez egy sokkal rövidebb CD, mint a Perseverance volt, ami mindenképp okos húzás volt tőlük - tekintve a zene agresszív mivoltát. A tempók is változatosak, bár én azt élvezem igazán, amikor egy sima kettő-négyes középtempóval zsongítanak a srácok, ami szerencsére elég gyakran előfordul az anyag hallgatása során. Tudom, sablonduma, de nincs az a rocker, aki ezektől a groove-októl ne kezdjen törni-zúzni.

Ami viszont tényleg döbbenet, az az, hogy Jamey úgy teszi markánssá, emlékezetessé a nótákat, hogy egész végig torkaszakadtából üvölt. A lemez lejárta után is emlékszünk a dalokra, pedig az agresszivitás folyamatosan jelen van. Ilyet pedig tényleg csak a legnagyobbaknál lehet tapasztalni (például Slayer).

A szövegekbe még nem volt időm belefolyni, de már a címek elárulják, hogy a fiúk nincsenek megelégedve a mai világgal: Straight To Your Face; Facing What Consumes You; Voice Of Contention; Confide In No One. Ráadásul ezektől a csávóktól még a multikiadó valamint a több százezer eladott album ellenére se érzem hiteltelennek, vagy művinek a súlyos zenét és mondanivalót.

Ha azt állítom, hogy nálam ez a lemez 2003-ban minden más korongot megalázóan letakarított, azzal még semmit se mondtam el. Ennél súlyosabban, brutálisabban nem lehet metalcoret játszani, ez Refused-szint. Aki pedig azt mondja, hogy a Hatebreed csak egy buta destruktív zúzás, valódi érzelmek nélkül, az nem tudja, mit beszél.

A The Rise Of Brutality szimplán mindenkit meg fog győzni, aki a durva muzsikák híve - bár félek, Jameyék most sem fogják megkapni az őket megillető elismerést. Ez az album horzsol, karmol, mar, sőt felfal mindenkit, aki csak az útjába kerül. Full extrás anyag, vedd meg - de ne a nagyid szülinapjára!:)