Watch Them Die - Watch Them Die

Kiadó: Century Media
Együttes: Watch Them Die
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

"I like to look my victims in the eyes, I want them to know that I am there, I like to watch them die" - mondja egy rekedtes hang miközben süvölt a szél és egy légy röpködését hallani. Bizalomgerjesztő kezdés.
A borító sem egy kidolgozott kép, inkább egy régi film plakát érzését kelti, de tökéletesen megfelel a zenekar koncepciójának. Ugyanis szövegeik gyilkosságokkal, kínzásokkal és hasonló kegyetlenkedésekről szólnak. Nem kell ide realista, vértől csöpögő kép, pszichénkre ez a kopott rajz sokkal inkáb hat.

A Watch Them Die egy oaklandi zenekar. Tagjai a helyi underground zenei élet ismert tagjai, többségben hc bandákban nyomultak előzőleg. Ennek nyomai érződnek a Watch them Die-on is, bár az alap az thrash metal. (Bár ránézve a zenekar tagokra, inkább arra fogadnék, hogy hc-t nyomnak most is. )
Vették a thrash klasszikus vonásait és ehhez keverték saját hatásaikat, ötleteiket. Ez jelent egy csipetnyi grindcore-os gyorsulást itt-ott, máshol a punk egyszerűségévél és prögésével turbózták fel magukat, és természetesen zenei múltjukat sem tagadják meg, időről időre felbukkanak a hc-ra jellemző száraz, súlyos dallamok és tördeltség. Valószínű, hogy nagy hatással volt rájuk a Machine Head és a Pantera, és a Venom hangzásvilága is, és az ő példájukra kezdték a Watch Them Diet kialakítani. Mindehhez két vokalistájuk is van, Patrick Vigil mellett a gitáros Gerg Valencia hozza a - death metalosabb - hörgéseket. Pat hol síkit, üvölt, hangja dühtől mar, vagy elvakult, dühös, thrashes köpködésbe kezd, mindig máshogy, mint amire számítanánk. Vokálstílusának váltatkoztatásával is hozzájárul, hogy a lemezből kicsapó agresszió és erő lankadatlan maradjon.

Torn Pages a lemez első dala és ha lapokat nem is, de minket széjjel tépnek vele. Tempós, lélegzetvételnyéni szünetet nem hagyó, támadó lendületű dal. Olyan vadság dolgozik benne, amely tökéletesen közvetíti a 'darabokra téplek és átlépek feletted' üzenetet. Ez különösen a két vokálista hangjának találkozásakor bontakozik ki. Az Unleashed egy visszafogottabb darab, mondhatni egy nyugisabb thrash tétel. Tulajdonképpen ez a két daltípus váltakozik a lemezen.
Majd mindegyikhez jár egy kis intro féleség is, ezzel is erősítve az album koncept témakörét. Pl. a The Struggle hosszúranyúlt bevezetője jól érzékelteti a küzdés nehézségét, ami után, mintegy megváltásként ránk szabadítják a mindent elsöprő káoszt, thrash metal formájában. Míg a lassabb betétekkel és a dörmögös vokálrészekkel felszerelkezett számok az adott dalnak adnak egy vészjósló jelleget, mint az már a Fall from Graceben is hallható. De vehetjük a Resurrectiont is példának, bár ennek összhangulata inkább vádló, mint vészjósló. Egyébként nem szabad leállítani a lemezjátszót, mikor azt hisszük a dalnak a végéhez értünk, némi csönd után még elbúcsúznak tőlünk egy mondattal.
Mindegyik dalban van egy-két csavar; váratlan váltás, vagy váratlan stílus keveredés, és pont ettől lett hihetetlenül erős az anyag. Még a hosszú, hét- és nyolc perc feletti dalok sem unalmasak. Erről jut eszembe, a Resurrection első ütemei elég Metallica inspiráltak, kíváncsi vagyok, hány embernek lesz az a véleménye, hogy a Metallica-nak inkább egy ilyen lemezt kellett volna kiadni, mint a St Anger-t.

Modern thrash metal mondhatjuk a Watch Them Die zenéjére. Vagyis, ahogy a thrash metal a XXI. században hangzik. Keverednek benne az azóta kialakult, népszerűsödött stílusok elemei, de akkor is félretéveszthetetlenül thrashről van itt szó. Kemény, dühös, energiákkal telt zene ez, amolyan 'másszunk bele a hallgató arcába' módra. Nem egy korszakalkotó mű, nem fogják megváltani vele a metal mai trendjét, de FINCSIIII. Ajánlott minden thrash rajongónak.

" If you suck ass long enough, pretty soon you start choking on shit."

Úgy hallottam zúznak a srácok élőben is. Az albumot hallgatva ez könnyen el is képzelhető. Remélem eljutnak hozzánk is hamarosan, hogy ezt bebizonyítsák.


1. Torn Pages
2. Unleashed
3. Fall From Grace
4. Struggle
5. To See You Bleed
6. Sadist Ways
7. Resurrection