Rick Wakeman - Christmas Variations

Kiadó: Inside Out
Együttes: Rick Wakeman
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: pjt
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

Rick Wakemant nem kell bemutatni a progresszív zene kedvelőinek. Azonban legyünk tekintettel a fiatalabb generációra is. Szóval, a Strawbs együttesben kezdte, zenélt David Bowieval is, aztán a Yes billentyűse lett, kisebb nagyobb megszakításokkal, immár harminckét éve. Eközben, párhuzamosan szólóalbumokat is jelentetett meg, eleinte több, később kevesebb sikerrel. Volt közöttük jégbalett (Journey to the Centre of the Earth (1974)), progresszív remekmű (The Myths & Legends of King Arthur & The Knights of the Round Table (1975)), esetleg bugyuta dalocskák gyűjteménye (Rhapsodies (1979)). Később több akusztikus lemezt készített, valamint a fiával egyet-kettőt (Wakeman with Wakeman (1993)), és legutóbb egy progresszív-rock (esetleg metal) lemezt adott ki (Out There (2003)).

A Christmas Variations eredetileg 2000-ben jelent meg, és nem aratott vele nagyobb sikert. Így a kiadó új borítót tervezett neki, kapott egy kis marketing anyagot, majd ismét kiadták. Most sem aratott nagyobb sikert. Ez, valószínűleg, a kiadó hibája, mert mindenáron Rick Wakeman albumként akarják eladni, pedig egy szimpla karácsonyi albumról van szó. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy a karácsonyi zene nem jó, csak amikor az ember Wakemant vásárol, nem ezt várja.

Ez tipikusan az a lemez, amit az ember egy évben max egy-két napig hallgat, aztán a CD visszakerül a fiókba. Be kell vallanom, nagyon kellemes háttérzenének bizonyult az ünnepek alatt, de kötve hiszem, hogy egyhamar kedvem lenne meghallgatni. Ilyen szempontból csalódást okozott az album, mert én virtuóz feldolgozozásokra számítottam, ehelyett (annyira nem meglepően) nyugott, békés háttérzenét kaptunk.

Az igazi értéke a lemeznek, hogy az ismert (és errefelé kevésbé ismert) karácsonyi dalok végre mesteri minőségben, és teljesen cukormázmentesen lettek előadva. Tehát arra a kérdésre, hogy mit hallgasson valaki Szenteste, a válasz immár egyértelmű. Az értékelésben is két osztályzatot kapott: Rick Wakeman albumnak csak egy gyenge ketteske, de karácsonyi zenének kerek tizes.


1 Silent Night
2 Hark The Herald Angels Sing
3 Christians Awake, Salute The Happy Morn
4 Away In A Manger
5 While Shepherds Watch Their Flocks By Night
6 O Little Town of Bethlehem
7 It Came Upon A Midnight Clear
8 Once In Royal David's City
9 O Come All Ye Faithful
10 Angels From The Realms of Glory