The Gathering - Sleepy Buildings - A Semi Acoustic Evening (live)

Kiadó: Century Media
Együttes: The Gathering
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Emlékszem, már majdnem 10 éve ismertem meg a csapatot. Akkor jelent meg az áttörést hozó Mandylion, s elsőre igen furcsállta mindegyikünk az előzetes hírt - nincs már hörgés s énekesnő a frontemberük. Mondanom sem kell, ez az akkori időkben kuriózum volt, nemcsak a metal színtéren. Elsőként a Mandylion című akusztikus, lebegős átvezetőt hallottam tőlük - körülbelül azóta várok egy olyan alkotásra, amit a holland csapat ezúttal asztalra tett.
Mint ahogy a lemez alcíme (A Semi-Acoustic Evening) sejteti, itt bizony a félig akusztikus, unplugged jellegű, félig a mai Gathering koncerthangzását vegyítő élő koncertfelvételről van szó. A felvétel Amszterdamban készült még novemberben, az azóta kilépett Hugo Prinsen Geerligs basszusgitárossal (utódjával még egy hölgyet üdvözölhetünk, Marjoleine-t).

Térjünk vissza azonban a felvételre. A The Gathering számára nem volt ismeretlen a koncertfelvétel, hiszen már a Strange Machines dalukat is rögzítették szimfonikus zenekar kíséretével. Rengeteget turnéztak az elmúlt 8 évben, s ennek köszönhetően hatalmas rutinra tettek szert, ami itt hallatszik is. Roppant összeszokott a társaság, ennek köszönhetően tényleg az az érzés keríti hatalmába a hallgatót, hogy Anneke ott áll a nagyszoba közepén, a többiek pedig mögötte kísérnek.
Hangzásilag tökéletes mű, egyszerűen nem lehet belekötni. A dob különösen el lett találva, a szintetizátor és a zongora nem nyomja el a többieket, így a gitárt sem. Anneke pedig egyenesen istennő a színpadon, hihetetlen hogyan énekel. Szóval kifejezetten jó ötlet volt ez a koncertlemez, hiszen jelenleg nem tudnék sok olyan zenekart mondani, amely hasonlóra lenne képes rock/metal körökben.

Ami a programot illeti, sikerült arany középutat találni a mára már igen terebélyes The Gathering gyűjteményben. Sajnáltam, hogy a személyes kedvenc Nighttime Birds korongról kizárólag a Shrink csendül fel (igaz, így élőben még csodásabb), viszont a régi rajongótábort maximálisan kiszolgálták három elsőlemezes opusz mai változatával. Az az érdekes, hogy jelen formájukban ezek jelentik a lemez húzódalait - a The Mirror Waters különösen erős átirat. Ebből is látszik, hogy az igazán jó dalok bármilyen hangszerelés mellett megállják helyüket.
Az viszont érdekes húzás, hogy a legutóbbi, Souvenirs albumról egy számot sem játszanak, viszont elhangzik egy eddig kiadatlan szám, a címadó Sleepy Buildings. Ezt a címet amúgy internetes pályázat útján választották ki, s az album fényében azt kell mondjam, számosan irigyelhetjük azt a holland leányzót, aki a The Gathering stábbal együtt hallgathatta meg a teltházas koncertet.

Úgy gondolom, akinek a holland csapat akár egy fabatkát is jelent, kötelező megszereznie ezt a lemezt, mert fantasztikus tálalásban hallhatja a már ismert dalokat. Nem vagyok ugyan a koncertlemezek híve, de a The Gathering nagyon magasra emelte a lécet. Nem marad más hátra, mint élőben is átélni ezt az élményt.


1. Locked Away
2. Saturnine
3. Amity
4. The Mirror Waters (v.2003)
5. Red Is A Slow Colour
6. Sleepy Buildings
7. Travel
8. Shrink
9. In Motion Part II
10. Stonegarden (v.2003)
11. My Electricity
12. Eléanor
13. Marooned
14. Like Fountains (v.2003)