Dein Schatten - Das Ewiges Eis

Kiadó: Irond Records
Együttes: Dein Schatten
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

Előre bocsátom, hogy ez a lemez nem illik bele maradéktalanul a heavymetal.hu profiljába. A Dein Schatten ugyanis egyáltalán nem metal, sőt nem is rock. Az egyszemélyes német formáció ugyanis indusztriális alapokra épülő ebm/pszichedelikus zenét képvisel. Ellentétben a legtöbb elektronikus zenei formációval, a gitár itt többször is hangsúlyos szerephez, több szólórészhez jut.

Sokan valószínűleg azt mondanák elsőre, hogy ez tulajdonképpen Rammstein gitárok és zúzás nélkül. Igazuk van, bár azzal tisztában kell lennie mindenkinek, hogy a német könnyűzene már több évtizede halad ebben az irányban, s a már említett Rammstein minden erénye ellenére nem stílusalapító - e tekintetben a Kraftwerk, Einstürzende Neubauten, Nitzer Ebb hármas a mérvadó.

A Dein Schatten mozgatórugója egy ötvenéves fazon, BornZero. Számtalan bandában játszott már 1974 óta, gitárosként megfordult Japánban is. 1976-ben bezsebelte a legjobb német gitárosnak járó közönségszavazás nyereményét is. Ez alapján sejthető, hogy nem amatőr felvétellel jelentkezett. Gyakorlatilag minden hangszert ő kezel - bár a samplereké és szintetizátoroké a főszerep. Néha énekel is, amolyan germán mélyen, ez igazából elmegy, de korántsem annyira jó, mint maguk a számok. (A CD-n a számok mellett fotókat is találunk a készítőről.) Ugyanis több olyan dal szerepel a korongon, amely komolyabb hangszerelés mellett óriási sláger lehetne goth diszkókban. Ilyen például a nyitó Wo Anders Sein, vagy a Free.
Annak ellenére, hogy gitárt elvétve használ BornZero, sikerült erőteljes alapokkal felépíteni a dalokat. Sőt, némelyik kifejezetten tetszetős. Ahol a gitár után nyúl, ott szinte mindenütt roppant jól felépített gitárszóló következik. Nemcsak industrial jellegű, hanem goth témák is felbukkannak a kb. 1 órás korongon. Ezek közé tartozik a My Name is Luc(if)a, amely a Lacrimosa munkáihoz hasonlítható. Van még egy-két fejleszteni való pont a koncepcióban. A szólók hangzásával szemben a ritkán előforduló ritmusgitárok még vérszegények. Ahhoz, hogy előrébb léphessen, mindenképp fejlesztenie kéne a vokális részeket is.

Gondolom, többen megőrülnek a német nyelv hangzásától, azonban ehhez a zenéhez elképzelni sem lehetne jobban passzoló szövegeket. Amúgy többször eszembe jutott Mortiis, ő készít mostanság efféle zenét. Akik esetleg mélyebbre szeretnének ásni a német industrial/ebm berkeiben, tegyenek egy próbát a koronggal, idővel elénk tárul változatossága.


1. Wo Anders Sein (Clubmix)
2. Dein Schatten
3. Schuld und Sünde
4. Er kommt zurück
5. das Tier
6. Ewiges Eis
7. Free
8. My Name is Luc(if)a
9. Tränen der Seele
10. Geister in mir
11. Abschied
12. Respekt
13. Wo Anders Sein (Radioedit)
14. Hallo?