Disguise - Human Primordial Instinct

Kiadó: Szerzői
Együttes: Disguise
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

Az öttagú olasz Disguise-nak ez az első nagylemeze. A teljesen szerzőid kidásban készült, profin kivitelezett cd mindössze 1000 példányban látott napvilágot. Nézegetve a szintén profi kivitelezésű bookletet és a zenekar honlapját, kétség sem fér hozzá, hogy komoly a hozzáállásuk, nem beszélve szövegeikről, amelyekkel szintén komoly témákat boncolgatnak.

Tehát az első benyomás alapján valami mizantrópikus, necro stílusú black metalra számítanék, ám itt jön a meglepetés. Ugyan valójában hagyományos black metal alapokra épülnek a dalok, de időnként túl sokat használják a szintetizátort. Ez talán nem is lenne baj, ha nem ezeket a 'gótikus' dallamokat és hangulatvilágot facsarnák ki belőle. A szimfonikus vagy dallamos black metal jelzőt ennek ellenére még sem aggatnám rájuk, mert az sem fedi le az albumot. Természetesen, a fent már említett okokból kifolyólag az alaptémák jók, sőt a szinti nélküli részekkel a norvég black metal vizekre evezhetünk. De billentyűs témáikkal sajnos nem a megfelelő hangulatot találták el (persze kérdéses, hogy kinek mi a megfelelő), és az egész nem dohos, sötét atmoszférájú lett, hanem egy nyúlós, mű érzetet keltő. Pedig meglegyintette őket a thrash és death szele is, amiknek kombinációiból egy sokkal súlyosabb zene is összeállhatna. Érdemes meghallgatni például, hogy 'elrontották' az Excited By Slaveryt. Lehangolt, gyors tempójú kezdés után, lassabb, végzetesebb hangulatú rész következik. Ezek váltakozását töri meg a szintivel elcsúfitott rész és az ember keze már is a tovább gomb felé tapogatózik.
Az énekes nem csak rekedten károg végig az albumon, de bemutatja, hogy tud hörögni is. Ez még nem is lenne baj, hisz csak brutálisabbá tenné a zenét, de amikor felbukkan a harmadik vokál verzió, azaz a zombie módra való beszéddel próbálkozik, az végképp nem tűnik oda illőnek.

Of corpse, minden attól függ mi is lenne a zenekar célja. Egyrészt jó, amit csinálnak, mert egész sikeresen egyensúlyoznak a két black metal stílus között. Más részről viszont, ideje lenne eldönteni melyik irányban is mozdulnak majd el; illetve harmadik opcióként a szintetizátoros témákkal kezdhetnének valamit.

Vegyes érzelmeket hagy maga után a Human Primordial Instinct. Felkészültségüket és a dalok alapjait tekintve egész magas pontszámot is kaphatnának, de számomra tönkretették a dalokat a populáris billentyű részek felbukkanásai.1. Infectious disease
2. Excited by slavery
3. Void existence
4. Scared of leaving deceit
5. Reborn in a new skin
6. Human primordial instinct
7. Resto e conseguenza