Farmer Boys - The Other Side

Kiadó: Nuclear Blast
Terjesztő: HMP
Együttes: Farmer Boys
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

Németországnak nem csak klasszikus heavy metal hírességei vannak, a modernebb hullámot olyan világszerte népszerű bandák erősítik mint a Rammstein vagy a Guano Apes, és immáron ide tartozik a mókás nevű Farmer Boys is. Sajnos nem ismerem a csapat korábbi lemezeit, így eddigi munkásságuk és a The Other Side közti különbségek feltárását meghagyom másnak. Első hallgatásra talán nyersnek tűnő zene a lehető legtökéletesebben és persze a legpiacképesebben kapcsolja össze a Pantera zsíros témáit a Paradise Lost-ra jellemző dallamokkal. Sem egységesnek sem szétesettnek nem nevezném az albumot, valahol a középúton táncol, néhol egészen a 80-as évekig nyúlnak vissza a dalok, és az akkori brit pop jellegzetes világát elevenítik fel, néhol pedig koppra a Faith No More tengerentúli stílusait idézik.

Túlzás, hogy mind a tizenkét nóta hibátlan, de az extrém riffekkel induló Like Jesus Wept tényleg őrülten jó, a heveny mozgáskényszert előidéző gitártémákra szinte HIM-es "nyálassággal" simul Matthias Sayer refrénje. Ebben a dalban egyszerűen minden megvan, érzelem és izmosság egyaránt, koncerten kihagyhatatlan tétel, ahogy a Once And For All is. A Stay Like This Forever szintén rendelkezik ezekkel az előkelő tulajdonságokkal, ám itt feltűnően sok effekt és elektronikus kütyü hallható, nyilvánvaló, hogy mindezt Siggi Bemm-nek köszönhetjük. Aki ismeri eddigi jelentősebb munkáit, vagyis a Kovenant utolsó két lemezét, talán sejti mit művelt a nótával. Aztán kérdőjelet formálva görnyedek a székemben, hiszen a nyers erő hirtelen megszakad az egyperces nagyzenekari Intro és az azt követő In My Darkest Hour erejéig. Kifejezetten szeretem az ilyesmit, de a love metal jellegű muzsika valahogy idegennek, furcsának tűnik a stuttgarti farmer fiúktól.

Érdekesség, hogy egyáltalán nem volt producer a munkában, a felvételeket is maguk készítették, egyedül a keverés zajlott Hagenben a Woodhouse barlangban. Az eddigi lemezekről olvasottak alapján egy hanyag HC bandára számítottam, ám ez a lemez teljesen más képet mutat. A mélázós és komoly, mégis harapós zenére nem túl nehéz ráhangolódni otthon, de a legnagyobb erőket minden bizonnyal élőben fogja majd mozgósítani. Négy év hallgatás után gondolom lesznek régi rajongók akik csalódnak, de abban is biztos vagyok, hogy teljesen új támogatókat is szerez a The Other Side.


01. For The World To Sing
02. Like Jesus Wept
03. Once And For All
04. Where The Sun Never Shines
05. Intro
06. In My Darkest Hour
07. Stay Like This Forever
08. The Other Side
09. What A Feeling Like
10. Trail Of Tears
11. Home Is Where The Stars Are
12. Get Crucified