Revelation - Frozen Masque

Kiadó: Miskatonic
Együttes: Revelation
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Nem akarok túlozni, de a Sabbath-hatású doom metalban a Revelation -illetve testvérbandája, az OverSoul- több, mint megkerülhetetlen. Szimplán a kedvenc bandáim ők ebben a stílusban - pedig hallottam már egyet s mást a műfajban.

Életemben nem találkoztam ugyanis olyan csapattal, ami az Iommi - ízű riffeket ennyire súlyos, komplex, de mégis dallamos formában tálalná, és garázs hangzás helyett a tiszta, befogadható megszólalásra törekedett volna.

A Frozen Masquet -hossza miatt- a negyedik Revelation sorlemeznek tartom, bár nem új számok kerültek fel rá. Itt van két koncertnóta, illetve a harmadik, ...Yet So Far albumot megelőző, '94-es, 4 számos demó. Idáig tehát csak érdekességekről van szó - legalábbis azoknak, akik már ismerik az első három lemezt.

A lényeg viszont, hogy a '96-os, szintén 4 dalt tartalmazó demó is felkerült az anyagra, ami a feloszlás miatt már nem jelenhetett meg. Természetesen mind a 4 szám a ...Yet So Far vonalát viszi tovább, tehát komplex, dallamos, sabbathista doom metalról van szó, Dennis Cornelius káprázatos énekével, és refrénjeivel, melyek ismét megérnének egy misét.

A hangzás 8-10 év után is etalon - mint ahogy a ...Yet So Far is hihetetlen jól szól még ma is. Képzelem, akkor menyire kiemelkedőnek számíthatott ez a súlyos, de pengeéles megszólalás. A frontborító is tetszető, a booklet pedig zenekari fotókat illetve némi biográfiát is tartalmaz a szövegek mellett.

A csapattal -illetve a doom metallal- ismerkedőknek kötelező a lemez, de a kettes demó végett azoknak is erősen ajánlom a korongot, akik már rég Revelation hívők - pláne, hogy jelenleg ez az egyetlen beszerezhető albuma Denniséknek.

Nem tudom/nem hiszem, hogy sok bolt polcán ott lesz a Froze Masque, de aki a lenti címre küld 3000 krajcárt, annak el lesz küldve a CD.

Hegedűs Márk
Répcelak
Avar u. 6/B
9653