Swan Christy - Julian

Kiadó: Black Lotus
Terjesztő: HMP
Együttes: Swan Christy
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Perkele
Értékelés: Nincs pontozva

Amikor postán megérkezett a Julian annyi infoval rendelkeztem a '96-ban alakult görög zenekarról, hogy szimfonikus metal zenét játszanak. Legalábbis ez volt a hírük és mivel nem ismerem első lemezeiket ezzel a meghatározással vitatkozni sem tudtam. Amit viszont most már tudok róluk, az az, hogy legújabb albumuk, a tavaly novemberben megjelent Julian minden, csak nem metal és nem szimfonikus. Inkább alternatív, experimentális zenei kísérletezések halmaza.

Szkeptikusként azt mondanám, hogy a 40 percnyi zenei tér leginkább olyan, mintha egy skizofrén álmába csöppentünk volna bele. Hátborzongató, furcsa megoldásokat találunk a nyugodt simogató dallamok mellett. Mintha egy zaklatott, valós emlékek felvillanásaival teli összezavarodott elmébe pillantanánk bele. Ahogy a kiadó maga is jellemezt az albumot 'Egy skizofrén film zenéje'. Többet nagyon nem is érdemes erről mondani. Ennek a 'stílusnak' a meghatározása igazán szubjektív, hisz a furcsa, zaklatott, összezavarodott jelzők határait mindannyian máshogy értelmezzük. Mindenesetre ezzel talán sikerült képet adnom az album hangulatáról, de lássuk egy kicsit zeneileg is miről is szól ez a lemez. Gitár és dob szinte sehol, elektronika és zongora már annál inkább. Szinti-pop, drum 'n' bass, trip-hop, Pink Floyd és jazz hatások keverednek benne; néha annyira, hogy úgy érezni, értelmetlenül egymás mellé helyezett zaj halmazba csöppentünk.
Mondják, hogy az őrület és zsenialitás közös határon helyezkedik el és ez a határ igen vékony. Ilyen vékony határon egyensúlyoz a Julian is. Ez a határ hol elmosódik, hol nagyon élesen látható, de egy pillanat alatt szétfoszlik és értelmetlenné válik, míg szól ez az album. Az indítása még egész kézzelfogható, de ahogy haladunk előre vele úgy folyik ki a kezünk közül és úgy süppedünk egyre mélyebbre ebbe az experimentális, ambient világba. Szóval a zenei címkék keresése és rájuk aggatása teljesen felesleges, mert ami az egyik pillanatban igaz volt, a következő dallamnál már értelmét vesztette. Egyszerűen képtelenség azonos címkét ragasztani a melankolikus But... that was before-ra és az 'idegbeteg' Pure Inspiration-re.

Amennyiben szereted az 'elvont', mindössze utalásokkal teli filmeket, amelyben neked magadnak kell kibogoznod a mondanivalót, úgy tegyél próbát a Juliannel.

"Deep in your eyes, I see the same small future I saw in me once
Deep in your smile, I feel an old man's smile like that smile that died with me
Behaving like insane but there is no need to, you can't escape time"
...1. Comedy/Drama
2. Second Opinion
3. But... That Was Before
4. Great Day, great day
5. Pure Inspiration
6. Old Man's Ego
7. Julian Just Died
8. Sense And Possibilities
9. The Audition