Cannibal Corpse - The Wretched Spawn

Kiadó: Metal Blade
Terjesztő: HMP
Együttes: Cannibal Corpse
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

Cinikus hozzáállással azt mondom, hogy egy Cannibal Corpse albumról ajánlót írni nem túl nagy kihívás. Miért? Mert minden alkalommal felesleges újra leírni, hogy kompromisszummentes, kőkemény death metalt játszanak, magas színvonalon. Ledarálnak és a maradványainkat földbe döngöli a CC gépezet. Nyers, brutális erő és nem kevés gyűlölet árad az albumból, ahogy azt megszokhattuk, és ahogy azt el is várjuk tőlük. Most azonban kicsit más a helyzet.

Bizonyos értelemben megunhatatlanok, hiába játsszák ugyanazt a témát már ezredszer. Bár hogy a Decency Defied szinte ikertestvére a Sentenced To Burn-nek, az azért erős lett. Ugyanakkor igaz az is, hogy a Gore Obsessed hasonlítva, az új album gyengébb lett. Mintha stagnálnának és csak azért adták volna ki az albumot, hogy nehogy elfeledkezzenek róluk az emberek. Szintén az ezerszer eljátszott témák hibája, hogy némelyik dalok úgy folynak egybe, hogy hirtelen azt gondolja az ember, hogy újra az előző dalt hallja. Ráadásul Corpsegrinder is eléggé egy hangon nyomatja a témákat. Tehát a Gore Obsessedhez hasonlítva, mintha visszaléptek volna egyet ezzel a lemezzel.

A rutinosan elhelyezett váltásoknak köszönhetően azonban nem ül le az album, és a tempók továbbra is kíméletlenek, módszeresen tapossák a földbe a hallgatót. Eltekintve az olyan belassultabb szerzeményektől, mint a Festering In The Crypt vagy a Rotted Body Landslide, amelyek egyébként a legjobb dalok az albumon; - mindenki tudja, hogy a lehangolt gitárok és a lassabb ütemek milyen erővel tudnak megszólalni és milyen súlyosnak tűnik tőlük a zene. Hasonlóan kiemelkedő nóta a Bent Backwards and Broken és a They Deserve To Die, amelyekben Pat O'Brien és Jack Owen kápráztat el minket igen, igen jó szólókkal.

Összefoglalva, meglepetésekre nem kell számítani az új CC album kapcsán. A zenekar rajongóinak garantáltan tetszeni fog és az egész death metal társadalom újra keblére öleli őket. Azt pedig, hogy két év alatt valamivel jobbat is alkothattak volna, azt nem érdemes feszegetni.


1. Severed Head Stoning
2. Psychotic Precision
3. Decency Defied
4. Frantic Disembowelment
5. Rotted Body Landslide
6. Cyanide Assassin
7. Festering In The Crypt
8. Nothing Left To Mutilate
9. Blunt Force Castration
10. The Wretched Spawn
11. Slain
12. Bent Backwards And Broken
13. They Deserve To Die


Lábjegyzet:
Az alábbi sorokat olvasva sokan fogják fanyalogva megjegyezni, hogy mit panaszkodok, amikor ingyen kaptam az albumot. Ennek ellenére megjegyezném, hogy erős túlzás, amit a Metal Blade 'védelemként' tesz az illegális letöltések, másolások ellen. Jelen esetben az album 13 dalából 3 hallgatható van, mert a többit hosszú biiiip-elések szakítják meg rendszeres időközönként. Így élvezhetetlen a promo hallgatása, ráadásul kizökkenti az ajánló íróját gondolatmenetéből. Ez ugye a kisebbik baj.
Ha jobban belegondolnak, akkor ők is tudják, hogy máricus 8-án, a hivatalos megjelenés napján garantáltan fel fog kerülni a netre az album. Nem hiszem, hogy többen rohannak majd megvenni a lemezt, mert eddig nem volt elérhető. A mai cd árak mellett az emberek többsége inkább vár és meghallgatja mások véleményét, vagy letölti az albumot és ha tetszik akkor megy el megvenni.
Azon kívül, hogy engem idegesít ez a bip-big hang, mást nem nagyon tud elérni vele a kiadó. Esetleg megfontolhatnák, hogy nem 1-1,5 hónappal a megjelenés előtt küldik szét a promokat, hanem a megjelenés előtt csupán egy héttel. Ráadásul tapasztalataim alapján a Metal Blade ezt a technikát az ismert nevű csapatainál teszi, akiknél úgyis biztosított a magas eladás. �: nem értem a logikájukat.