Pain Of Salvation - 12:5

Kiadó: Inside Out
Együttes: Pain Of Salvation
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

A végtelenül személyes Remedy Lane kiadása után ködbe burkolózott a svéd Pain of Salvation, ennek legfőbb jeleként még a hivatalos weblap sem frissült. Januárban aztán kiderült, hogy aggodalomra semmi ok, minden bizonnyal a zseniális Daniel Gildenlöw egyéb elfoglaltságai miatt (Flower Kings turné, stb.) csúsztak a dolgok. Az ígéreteknek megfelelően a "budapesti kitérő" után végleg a már fiókban lévő The Perfect Element második része lett volna a soron, ennek azonban még most sem jött el az ideje, helyette inkább egy átfogó akusztikus lemezzel ismerkedhetünk meg.

Más bandák unplugged vagy revisited albumai esetében mocorog némi hátsó gondolat az ember fejében, néha feleslegesnek tartván azokat. A PoS esetében szó sem lehet rossz szájízről, a teljes egészében élőben rögzített zene totális megdöbbenést és gyönyört produkál. Az 60 perc varázsát és különlegességét az okozza, hogy nem csak egyszerűen eljátszották a lassú dalokat akusztikus eszközökkel, hanem a nyugodt tételek mellett egészen hihetetlen nótákat is elővettek, többnyire meg is változtatták őket, és egy magasztos köpenyt borítottak az egészre. (Az Ashes-t például teljesen más dallamokkal adják elő)

A 2001-es Summer Rocks-on tapasztaltak alapján jól tudom, Daniel számára semmilyen körülmények között nincsen lehetetlen magasságú hang, tehát aki nem kedveli ha a hideg futkos a hátán vagy nem evilági emóciók kerítik hatalmába, jobb ha kerüli a lemezt, mert amit művel az maga a tökély. Ráadásul az előadáson végig érezhető meghitt családi hangulatnak köszönhetően sokkal őszintébben, lazábban énekel mint az egyes albumokon. De nem csak Dani csillogtatja tehetségét, a többiek is a tőlük megszokott minőséget hozzák, sőt rendesen kiveszik szerepüket a vokálozásból még akkor is ha hangszereiken egészen extrém dolgokat játszanak. Bár mind a négy albumról prezentálnak dalokat, a legtöbbjük - számszerint öt - természetesen a legutóbbi munkájuk gyümölcse, a hangulat egyébként meg is kívánja ezt a fölényt.

Értelemszerűen nem metal zenéről van szó, úgyhogy fogalmam sincs kinek, "melyik tábornak" kellene ajánlanom a korongot. Aki ismeri és szereti őket, úgyis tisztában van vele, hogy bármi amit csinálnak, az maga a zenei drog. Sokszor előfordul, hogy egyszerűen utáljuk az egész világot, a puszta létünket, de szerencsére akadnak olyan dolgok is amiért kifejezetten érdemes élni. Ide tartozik a Pain of Salvation teljes munkássága, és bár sokak feleslegesnek - lerágott csontnak - vélik az unplugged lemezeket, szerintem ha ilyen kvalitással és eredetiséggel adják elő mint Danielék, teljes jogú helye van a polcon.


01. Brickwork pt I
02. Brickwork pt II
03. Brickwork pt III
04. Brickwork pt IV
05. Brickwork pt V
06. Winning a War T5
07. Reconciliation T5
08. Dryad of the Woods
09. Oblivion Ocean T5
10. Undertow T5
11. Chainsling
12. Brickwork pt VI
13. Brickwork pt VII