Reverend Bizarre - Harbinger Of Metal

Kiadó: Spikefarm
Terjesztő: HMP
Együttes: Reverend Bizarre
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

Ahogy ovasok doom magazinokat, azt veszem észre, hogy a finn triót kultikus rajongás veszi körül - én azért óvatosabban bánnék a szuperlatívuszok használatával a Reverend Bizarre kapcsán.

Mégha látom is, hogy némiképp tisztult Magister Alberték zenéje és hangzása az évek során, a Harbinger Of Metal időnként még így is az emészthetetlenség határát súrolja. Nem is az a problémám, hogy a 7 nóta 74 percet tesz ki -bár ez se könnyíti meg a dolgom-, hanem hogy időnként monotonnak tűnik az anyag. Azért is furcsállom a végtelen témázgatásokat, mert Albert mágusnak klassz hangja és énektémái vannak.

Tudom, a Sabbath-hatású metal -tehát a doom- nem feltétlen a változatosságról, vagy a gyors tempókról szól, de annyi élet, vagy dinamika simán szorulhatott volna a finn srácokba, mint például a Revelationbe, vagy a Place Of Skullsba - mert helyenként ez így rohadt uncsi. Ha pedig barátaink végképp ragaszkodnak az egyhangú sötétséghez, akkor legalább a hangulatkeltésre kellett volna jobban ráfeküdni, lásd az ír Mourning Beloveth követendő példáját.

Peter Vicar
gitáros is játszhatna kreatívabban, változatosabban, mert távolról sincs ott az Iommi, vagy a Jennings, Cornelius ligában. Earl Of Void dobos se egy nagy szám: az egész banda másról se szól, mint Albert bőgős/énekesről.

Vannak klassz kis Sabbath riffek, de elsősorban nem ez ugrik be a lemezről, hanem, hogy egy áthatolhatatlan massza került ki a Reverend Bizarre műhelyéből. A szimpatikus hozzáállás, és a helyenként valóban elcsípett hangulat miatt adom meg végül az erős közepest jelentő 6-os pontszámot - némi jóindulattal.