Edguy - Hellfire Club

Kiadó: Nuclear Blast
Terjesztő: HMP
Együttes: Edguy
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Sammet úrfi és a Nuclear Blast nagyokosan megfejtették, miként lehet minimalizálni a megjelenés előtti letöltéseket. A promólemezen Tobias nem csak énekel, beszél is hozzánk. Elmondja hogy keletkezett, miről szól az adott dal, gúnyos megjegyzéseivel pedig már előre válaszol az antiedguyistáknak. A dolog nagyon idegesítő, kíváncsi vagyok mi lesz a furcsa kezdeményezés következménye más bandák és kiadók részéről. Évekkel ezelőtt meg sem fordult a rajongók fejében, hogy pont az Edguy kerül a germán metal liga élére, és a német kollegák velük definiálják a Popmetal fogalmat. Mégis megtörtént, és úgy tűnik a hetedik (!) stúdióalbum is képes megerősíteni őket előkelő pozíciójukban.

A hesseni srácok jól tudják, hogy sikerük kulcsa nem más, mint eddigi sikereik, ennek tükrében pedig könnyen lehet következtetni a Hellfire Club változatossági rátájára. Unalmasságról még sincs szó, hiszen valahogy mindig is értették, hogy kell szórakoztató lemezt csinálni az adott stílus szűkös intervallumán belül.

The Piper Never Dies, We Don't Need a Hero, Down To The Devil, Lavatory Love Machine, Rise Of The Morning Glory, Navigator - mind egy kaptafára valók, tökéletes refrének, erős gitártémák, dübörgő duplalábgép, vagy éppen súlyos, középtempós témák, úgy ahogyan azt a Helloweentől és a Judastól tanulták. A nagysikerű, és valóban kedvelhető King Of Fools egészen a Pro7 illetve a Sat1 színpadára röptette a csapatot, de számomra még mindig megfejthetetlen, hogy tudja egy, a 80-as éveket idéző, málházós, áriázós dal a tinédzsereket tombolásra késztetni egy olyan műsorban, ahol többnyire rapperek és egyéb előadók mutogatják magukat.

"Forever" is the pussy ballad of the album. - tolmácsolja saját szerzeményét Tobias. Nos, azt hiszem ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, kapjuk is a balladát az arcunkba. Vicces, de az album számomra legjobb dalában nem szerepel az Edguy, mint zenekar, a monumentális darabot teljes egészében nagyzenekar prezentálja. A The Spirit Will Remain segítségével próbálja Tobias a skót felföldre kalauzolni a hallgatóit, bár én inkább Középföldére utazom. Lefogadom, hogy a 11 oszkárt magáénak tudó mozifilm nagy szerepet játszik a dallamok megszületésében.

A metalosok tábora teljesen megosztott Edguy ügyben: sokan szeretik, még többen gyűlölik és vannak olyanok, mint én, akiknek tök mindegy. Ha sikerük van, hát legyen, ezért nem szabad megvetni őket. Ráadásul ahhoz túl erős a nemzeti ünnepünkkor megjelenő lemez, hogy leessen az égről fényesen ragyogó csillaguk.


01. The Piper Never Dies
02. We Don't Need A Hero
03. Down To The Devil
04. King Of Fools
05. Forever
06. Under The Moon
07. Lavatory Love Machine
08. Rise Of The Morning Glory
09. Lucifer In Love
10. Navigator
11. The Spirit Will Remain