Obliterate - Tangled Ways

Kiadó: Extremist Records
Együttes: Obliterate
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

'A szlovák grindcore színtér egyik vezető bandája' - irja a promo lapocska az 1992 óta létező Obliterate-ról. Nem igazán ismerem a szlovák metal életet, így szerepük meghatározásával vitatkozni nem tudok, de a grindcore jelzővel már igen. Tangled Ways című albumukat hallgatva úgy érzem ez nem teljesen fedi a valóságot.

Ugyanis ezen második lemezük nem egyértelműen grindcore. (Az elsőhöz nem volt szerencsém, így még igaz is lehet a promo levélben írott.) Bár azt mindannyian tudjuk, hogy a száraz, felgyorsult, dallamoktól lecsupaszított death metal és a grindcore között vékony a határ. Még tovább vékonyodik a határ, ha megemlítem, hogy a zenekar erősen a Napalm Death hatásától befolyásolva készíti lemezeit. Bár Barney-éknal valamivel finomabbak, sőt dallamosabbak, megőrizve mégis azt a 'daráljunk le mindent a normalitás határain belül' érzetet, ami Napalm-ékat is jellemzi. Gyors, agresszív dalok, száraz tempók, amik elnyomják a zene dinamizmusát, némi technikás témaváltás - szóval próbálkoznak minden jóval, az eredmény mégis átlagos marad, igaz az erősebb kategóriába tartoznak. Énekesük is két féle vokálstílussal próbálkozik, ami jó ötlet, csak még karakteresebbé kellene tennie hangját.

Egyébként sejtésem sincs hogyan talált rájuk az amerikai Extremist kiadó. Annyira nem jók, hogy egy tengerentúli kiadónak megérje pénzt fektetni beléjük. Nem arról van szó, hogy rossz lenne, amit csinálnak, de hozzájuk hasonló színvonalú bandák tucatjával akadnak mindenhol. Kellemes hallgatnivaló underground death-grind fanatikusoknak, de semmi egyéb.

Az albumra felpakolták két demos felvételüket, amellyel bemutatják, hogy mit csináltak 93-ban és 97-ben. Sok különbséget nem venni észre a dalok között. A végén pedig található egy remix, a Testimony Skin dalának feldolgozásának remix változata. Ezért az indusztriális / technos dalért dícséret illeti őket, ez igen zajosra sikeredett!


1. Compression (Prices of Superior Life demo, '93)
2. Antiracism
3. Lost Man
4. Against Your Will
5. Just Another Gadget (Blindness demo, '97)
6. Parasites In The Name Of Spirit
7. Maliciously Selfish
8. For Trouble
9. Skin (Remix)


obliterateband@hotmail.com
c/o Ladislav Polák
Lidické námestie 7
040 22 Košice
Szlovákia