Zorn - Menschenfeind

Kiadó: Neon Knights
Együttes: Zorn
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

A Menschenfeind már második nagylemeze a 2001 óta létező német terror black metal csapatnak, a Zorn-nak, ahogy magukat bélyegezték. Itt már rögtön fel is merül az emberben a kérdés, hogy vajon miről is szólnak a szövegeik, illetve milyen politikai nézeteket vallhat a csapat. Mivel szövegkönyv nem járt a promoval és német tudásom maximum a címek lefordításáig terjed, így ezt a témakört inkább kihagynám most az ajánlóból.

Azt viszont a szövegek értése nélkül is meg lehet állapítani, hogy necros, mizantropikus, alap black metalt játszanak. 'Primítiv' témákkal és gyűlölet fűtötte légkörrel, ahogy az a black metal kezdetekkor kötelező volt; Darkthrone-os nyomdokokban haladva - hogy csak egyet említsünk a skandináv elöljárók közül. Igazából sok minden más nem is mondható el a Menschenfeindről. Gyors, nyers témák, rideg dallamok és dohos atmoszféra. Ehhez passzoló károgás tör fel Sabnock torkából, aki egyben a zenekar dobosa is. A torzított vokál pedig tovább szigorítja a németül elhangzó szövegeket. Az összkép tökéletes. Míg a lassabb részek, mint például a Mordlust-ban, gonoszul hömpölyögnek elő a hangfalakból, kérlelhetetlenül megszerezve lelkünket. Természetesen a hangzást is ehhez alakították, ami tekintve a hang és stúdiótechnika mai állását igen primitív. Ez örök vitatéma marad majd a black metal rajongói között, hogy vajon kell-e a tiszta hangzás vagy sem ehhez a stílushoz, annyi biztos, hogy az underground-ban még mindig ez a régi hangzás dívik.

Monotonitás, egyszerűség ide vagy oda, ez az a zene, ami az eredeti értelemben vett black metal rajongóknak ajánlott. Csupasz, sötét gyűlölet zenei formában.


1. Intro
2. Endsieg
3. Faustschlag (in die christliche Welt)
4. Mordlust
5. Kristallnacht
6. Sohn der manvatarischen Dämmerung
7. Die Gegenoffensive
8. Menschenfeind
9. Triumphmarsch Zorn II (Zerfall der Religionen)


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musiworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu