Kotipelto - Coldness

Kiadó: Century Media
Együttes: Kotipelto
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Őrült dolgok történtek és történnek a nagy múltú Stratovariusnál. Úgy tűnik Tolkki teljesen kifordult magából, ennek első jele volt Jörg Michael és Timo Kotipelto eltávolítása. Bár a valós okok még mindig ködösek, a tiszta hangú énekes korrektül járt el, sárdobálás helyett az úriemberhez méltó viselkedést választotta. Fontos tudni, hogy Coldness című szólóalbuma nem a Stratoból való felszabadulás következménye, hiszen 2002-ben az egyiptomi témakörre épülő Waiting for the Dawn által már útjára indította szólókarrierjét.

A rajongók reakciója és a Wackenen tapasztalt siker pedig további munkára sarkallta Timot, aki a hangszeresek listáján nem túl sokat variált: Janne Wirman (Children Of Bodom / Warmen) - szinti, Jari Kainulainen (Stratovarius) - bőgő, Juhani Malmberg (Tunnelvision) - gitár, Mike Romeo (Symphony X) - gitár, Mirka Rantanen (Thunderstone / Tunnelvision / Warmen) - dob. Mint ahogy két éve, a zenészek most sem részei, inkább szereplői az albumnak, sajnos ez a "dolgozó hangya" stílus teljesen eltompítja zsenijüket, így a dalok nagyjából egy kaptafára valók, bár tény, hogy elődjeiknél azért sokkal izgalmasabbak.
Ilyen például a napokban megjelent maxi lemez (ami egyébként rögtön a finn eladási listák élére ugrott) dala a The Reason, ahol a viszonylag nyers, tipikus középtempós gitártémát nem hagyományos metal refrén, hanem kellemes, már-már pop-os dallamsorozat követi. Szintén szerethető szerzemény a tompított riffekre és egyszerű menetekre építkező Evening's Fall, amit szinte felpezsdít a könnyen felismerhető, de természetesen csodálatos Mike Romeo szóló. Timo többször felhívta figyelmünket, hogy leplezetlen hatása a Maiden, a Journey Back című nóta maradéktalanul eszköze is a tiszteletének. Nálam azonban az Around a befutó, aminek igazából semmi köze a többi dalhoz, mint ha a For My Pain debütalbumáról maradt volna le. A mélyre hangolt gitárok, a szintitéma és a refrén alapján simán beférne a gót formáció repertoárjába. Végül érdemes megemlíteni Mattias Norden nevét is, hiszen az általa készített tipikusan finn érzetű borító egészen más értelmezést ad a daloknak.

A Coldness alapján tett nagy megfejtésem: Kotipelto megtalálta saját hangját, nem áriázik egyfolytában, olyan hangszínen énekel ahogyan azt a dal megkívánja, ellenben az utóbbi Strato lemezekkel, ahol már-már idegesítően magasan kellett énekelnie. Úgy gondolom ez még messze nem a maximum, ha jobban szabadjára engedi fantáziáját, akár a jövőben alapművet is kaphatunk tőle.


(Az album április 26-án jelenik meg.)


01. Seeds of Sorrow
02. Reasons
03. Around
04. Can you hear the sound
05. Snowbound
06. Journey Back
07. Evenings fall
08. Coldness of my mind
09. Take Me Away
10. Here we are