Nocturnal Rites - New World Messiah

Kiadó: Century Media
Együttes: Nocturnal Rites
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

A svéd Nocturnal Rites soha nem adja fel! Próbálkoztak különböző stílusokban jártas producerekkel, a Mariana-ároknál is mélyebbre hangolt gitárokkal, turnéztak a Nevermore-tól a Hammerfall-ig mindenféle bandával, és íme itt a hatodik stúdióalbum de valahogy képtelenek megbirkózni azzal az egy lépcsőfokkal, ami a dobogóra juttatná őket. A zenéjük biztosan nem akadálya a sikernek, hiszen egy olyan társaság, ami a Meshuggah a Naglfar vagy éppen a Refused tagjaival szív egy levegőt egyszerűen nem is kreálhat monoton és megszokott heavy metalt.

Az előző lemezhez képest sajnos jóval puhányabb a hangzás, a gitárok nem olyan erősek és mélyek (azért most sem E-re hangoltak), a dobsound meg rendesen el is lett cseszve. A lábgép olyan, mintha egy műanyag üveget püfölnék két kihegyezetlen ceruza segedelmével. Pedig az otthon - Umeaban - rögzített anyag egyenesen a Finnvox-ban landolt, ami köztudottan nem a demos hangzásról híres. Azért nem élvezhetetlen az album, a címadó dal úgy szárnyal a rekedtes hangú Jonny Lindqvist tolmácsolásában ahogyan kell, az In Flames féle megoldásokat felvonultató Against The World-höz, illetve a monumentálisabb Break Away-hez pedig az egyedüli instrukcióm a hangszórógyilkoló hangerő. A kissé klisés című, ámde kőkemény riffekkel operáló The Flame Will Never Die himnikus jellegével - nagy örömömre - a Kamelot korábbi munkássága felé veszi az irányt, éppúgy mint az általam legjobbnak vélt Awakening, amit nem csak én favorizálok, hiszen erre készül a klip is.

A több mint 11 éves Nocturnal Rites albumról-albumra éppen csak annyit fejlődik, hogy lemezeiket meg lehessen egymás után hallgatni. Lehet csupán ez a baj, de az is előfordulhat, hogy azért vesztegelnek még mindig a másodvonalban, mert snassz heavy metalnak nem szokványos, másnak meg egyszerűen nem jó. Aktuális turnéjuk során - ahol az Edguyt kísérik - a Petőfi Csarnokban is színpadra lépnek április 6.-án.


01. New World Messiah
02. Against the World
03. Avalon
04. Awakening
05. Egyptica
06. Break Away
07. End of Days
08. The Flame Will Never Die
09. One Nation
10. Nightmare