Blind Myself - Worst - Case Scenario

Kiadó: Szerzői
Együttes: Blind Myself
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Egy kezemen meg tudnám számolni -sőt, még maradna is ujjam-, hogy hány magyar banda van, amelyiknek a szó legszorosabb értelmében véve remegve várnám az aktuális anyagát. Pár napja viszont megjelent egy lemez egy olyan csapattól, amely ezen kevesek táborába tartozik. Természetesen a Blind Myselfről van szó - egy olyan bandáról, mely innovatív, súlyos és minden szempontból tökéletes muzsikájával abszolút példaértékűnek számít.

A Worst - Case Scenario, nagy vonalakban az első két Blind Myself album keverékeként írható le. A tiszta, súlyos, metalos hangzás ugyanis a Heaven't című, első nagylemezre emlékeztet, míg a Product of our Imagination névre keresztelt, második koronghoz zeneileg áll közel az új anyag. Ezalatt a komplex nótaszerkezeteket értem, illetve a több műfajból való építkezést és azt a sötét, komor hangulatot, melyet a -ritkábban felbukkanó- dallamosabb témák jelentenek, és amik talán nem is jönnek elő az első kagylózásoknál. Aki a felszínnél jobban ismeri a zenekar munkásságát, az persze tisztában is van azzal, hogy itt sokkal többről van szó, mint puszta túrásról - a Worst - Case Scenario egyszerűen egy olyan bandát mutat, ami a szó szerinti művészet legextrémebb, legnyomasztóbb, legsötétebb vállfaját űzi.

A kettes album is csak felületes ránézésre volt egy Mastodon, Neurosis, The Dillinger Escape Plan - szerű zúzás, de akit most se rendítenek meg az olyan nyomasztó tételek, mint a Phantoms of the Past, illetve nem indul be az olyan agresszív, beteges, már-már tébolyítóan komplex nótáktól, mint a One Day, vagy a March of Clowns, az sose lesz súlyos zene rajongó.

Szeretném külön kihangsúlyozni Gergő teljesítményét. Most jutott ugyanis el a srác arra a szintre, hogy tulajdonképpen mindent el tud énekelni, amit egy ilyen változatos lemez megkíván. Nemcsak károgni, hörögni, üvölteni tud a legkülönfélébb módokon, de a sötétebb, dallamosabb dalokhoz -például Wise-Men of the West, vagy az említett Phantoms of the Past- is képes hátborzongató énektémákat hozni.

Valószínűleg sose leszek olyan intelligens, hogy megértsem, miért az Ossian-típusú viccbandák vonzzák a rockerek többségét, de egyet biztos tudok: a Worst - Case Scenario egy sötét, brutális és nem utolsó sorban roppant egyedi album; egy olyan lemez, amit 2004-ben nehéz lesz magyar bandának überelni - sőt, még elérni is. Full extrás anyag.