Gothic Knights - Up From The Ashes

Kiadó: Limb
Terjesztő: HMP
Együttes: Gothic Knights
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 5/10
Értékelés: Szürke, de korrekt

A New York-i, pontosabban Brooklyn-béli társaság már akkor tolta a klasszikus heavy metalt amikor én még írni/olvasni sem tudtam. Szóval nem igazán az én generációm zenéje az, amiért az amerikai warriorok harcolnak.

Megannyi demo és tagcsere után 1996-ban jelent meg első albumuk Out of Print címmel, ami sikeresen rejtve is maradt az akkoriban dúló, a heavy metalnal sokkal népszerűbb stílusok erdejében. A Nirvana láz tehát őket is padlóra kényszeríttette, ám nem adták fel, 1999-ben Kingdom of The Knights címmel ismét életjelet adtak magukról. A heavy metal feltámadásával aztán ők is ébredezni kezdtek. Visszatért hozzájuk régi énekesük, Rick Sanchez, a dobok mögé pedig a Virgin Steele-t is megjáró Frank Gilchriest ült. Több demót készítettek, amiket a német magazinok előkelő hellyel jutalmaztak válogatáslemezeiken. Ennek aztán forgatókönyvszerű következménye a Limb Music kiadóval kötött lemezszerződés. Végül Eric Rachel producerrel a Trax East Studióba (Skid Row, Symphony X, Onward, Manilla Road) vonultak, hogy rögzítsenek 11 vadonatúj nótát.

A címadó Up from the Ashes - társaihoz hasonlóan - gitárcentrikus, tekerős és tempós dal, csakhogy annyiszor hallottunk már ilyet ahány csillag van az égen. Na jó, kicsit kevesebbszer. A lényeg az, hogy a dalok többsége nélkülözi a fogós dallamokat és a színes témákat. Csupán a Heaven's Fire kivétel e tekintetben, hiszen rendelkezik a fülbemászó refrén és ötletes gitárjáték kettőssel, ráadásul a szövegnek is van értelme. A két, film ihlette dal közül a Sleepy Hollow egészen extrémre sikeredett Iced Earth szerű témájával, míg a The 13th Warrior maradt a klasszikus köntösben.

A cím ezúttal nagyon találó, a Gothic Knights valóban mint főnixmadár rendezte sorait és adta ki 2003-ban harmadik lemezét. Az ötleteket persze sokat kellene még csiszolni, talán idejük is lett volna rá, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a banda túlélte New Yorkban a stílusok kavalkádját, és megcsinálta harmadszorra is.


01. Power And The Glory
02. Warrior Of Faith
03. Down In Flames
04. Up From The Ashes
05. Vampyre
06. The Witching Hour
07. Sleepy Hollow
08. Guardian Archangel
09. Heaven's Fire
10. Dear Queen
11. The 13th Warrior