Enforsaken - The Forever Endeavor

Kiadó: Century Media
Együttes: Enforsaken
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

Ha nem tudnám, hogy Chicago a szülővárosa az Enforsakennek, biztos fogadást kötnék svéd származásukra. Ugyanis a '98-ban alakult zenekar erősen a Göteborg-ot híressé tette metal csapatok által kialakított dallamos death metalt játszik. 2000-ban megjelent már egy hat számos lemezük, de azt a zenekar inkább EP-ként tartja nyilván, így ez a nemrég megjelent lemezük, a The Forever Endeavor tekinthető első albumuknak. További említést érdemlő tény, hogy a borítót Niklas Sundin tervezte és az albumot James Murphy (Obituary, Testament, Death) maszterizálta, aki még egy egy szólót is feljátszott az All For Nothing dalhoz.

Az Enforsaken tevékenységét két szemszögből lehet megközelíteni. Vegyük előbb a pozítivabbat. A zenekar a már fentebb emlitett göteborgi dallamos death metalt játszva, hűen követve a Dark Tranquility, Arch Enemy nevével fémjelzett utat. Mindezt tudással felvértezve, színvonalasan, hogy élvezet hallgatni a dalaikat. Fogós, fülbemászó dallamok, hihetetlen jó szólók, időről időre felbukkanó nyers thrashes vonások tarkítják a zenét, amely lüktető dinamizmusa minden Göteborg mániákusnak be fog jönni. Ráadásként még olyan énekessel vértezték fel magukat, aki a Mikael Stanne-t idéző érthető-hörgésen kívül énekelni is tud. Bár érdekes hangszínét szokni kell, amellyel valószínűleg egy dark bandában is helyet találna magának a srác. S teszik ezt Észak-Amerikában, ahol a tv-ket elárasztották a mindenféle modern, trendi metal csodák és ahol a kőkemény, súlyos muzsikáknak is megvan még a biztos rajongó bázisa. Igaz, ott is hódít az dallamos európai vonal, de azt se felejtsük el, hogy ott egy Slayer - Hatebreed - Arch Enemy turnén a svédek 'csak' a nyitóbanda szerepét töltötték be.

Most akkor jöjjön a szkeptikus, illetve pontosabban a megfáradt realista szemszög. Szükségünk van nekünk még egy olyan csapatra, akiknek ugyan zenei képzettsége megfelelő, de a hallottak alapján szűkölködnek saját ötletekben? Mert bármennyire is kellemes hallgatnivaló a The Forever Endeavor, sajnos minden pillanatánál az 'ezt már hallottam valahol' érzés kerül elő. Ebből a címadó tétel lóg ki valamennyire, ugyanis ennél a dalnál ugrott be az Opeth neve hasonlatként, kicsit megtörve a DT-AE uralmat. Valamint a Vertigo Equilibrium, ahol a csippetnyi zenei elbonyolítás mutatja a banda kísérletezésre hajló kedvét.

Nos, ha a fentebb említett bandák és stílus rajongója vagy és vágysz valami kicsit másra, egy fokkal frisebbre, újabbra, akkor ajánlom az Enforsaken-t. Ha inkább a szkeptikusok táborához tartozol, akkor várd meg a következő művüket, az valószínűleg már kiforrottabb lesz.


01. Tales of bitterness
02. The Forever endeavor
03. A Break from tradition
04. Vertigo equilibrium
05. Dead night, dead light
06. Cloaked in need
07. The Acting parts
08. Poison me
09. Redemption
10. All for nothing