Chrysos Calva - Keresem A Fényt (demó)

Kiadó: Szerzői
Együttes: Chrysos Calva
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Perkele
Értékelés: Nincs pontozva

A 2000-ben alakult debreceni zenekar tavaly készítette el második demoját, a Keresem a fényt. A hat számos anyaggal járó promo lapon az állt, hogy 'A célunk pedig továbbra is az maradt, hogy igényes és változatos zenével és koncertezéssel minél több emberhez jussunk el...'. No akkor lássuk, mi igaz az igényes és változatos megnevezőkből.

Először is nézzük, hogy milyen zenét is játszanak. Nyers thrash és death alapokba keverik progresszív a kevéske blackes hatásaikat. Mindezt érdekes témaváltásokkal és rengeteg, jobbnál-jobb gitár riffekkel, szólókkal pakolták tele, nem leragadva egyik stílus jellegzetességei mellett sem. S mindezzel már igazolták is a magukra bélyegzett változatos jelzőt. Ezzel pedig kéz a kézben vonul az igényes jelző is, hiszen a változatos felépítésű szerkezetek - nagyon jó ritmus témákkal és dallamokkal, ugyanakkor megtartva a durvaságot is -, nem esnek szét a számtalan váltástól, hanem ezen részek egymást húzva építik fel a dalokat. Ködös, rémítő horrorfilmeket idéző introval kezdődik a demo, ami már meg is alapozza a többi dal atmoszféráját. Ugyanis nyomasztó, depresszióból építkező agresszív hangulata van az egésznek. Hasonlóképpen a szövegek is sötétek, 'kényelmetlenek'.

Most pedig következzenek a negatív aspektusok. Kettő is van. Az egyik a hangzás, a másik a vokalista hangja. Mindkettőről a '92-ben beszerzett Leukémia kazettáim jutottak eszembe. Egyrészt azok szólnak ilyen dohosan, a vokál kapcsán pedig míg ott az a nyers hörgés tökéletes volt, addig ez a nyersesség eldurvítja, eltompítja a Chrysos Calva profilját. Több érzést kellene belevinni és a gyomorból még mélyebbről felhozni.

De ettől függetlenül szerintem ígéretes jövő áll előttük és csak remélem, hogy legközelebb már egy sokkal jobb hangzással tudnak majd előállni.


1. Intro
2. Éhség
3. Keresem a fényt
4. Lelketlen világ
5. Szeretném, ha szeretnének
6. Gyermekgép