Silver - Dream Machines

Kiadó: Point
Terjesztő: Musicworld 2000
Együttes: Silver
Megjelenés éve: 2002
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

A zenekart supergroupként reklámozzák, de az igazat megvallva nekem nem sokat mond a névsor. Tegyük hozzá, hogy ez az én tudatlanságomat is jelentheti, és azért azok a csapatok, amelyekből a tagok érkeztek, már ismerősen csengenek számomra is. A Silver 2001-ben alakult, és még abban az évben előrukkolt a címében a banda nevét viselő lemezzel.
A kedvező fogadtatáson felbuzdulva Michael Voss (Casanova, Mad Max) basszusgitáros, Gary Barden (MSG, Praying Mantis) énekes, Bernie Torme (ex-Gillan, Ozzy) gitáros, Don Airey (ex-Ozzy, ex-Whitesnake, Deep Purple) és Marco Minnemann (ex-H-Blockx) dobos 2002-ben megjelentette második albumát.

Supergroup ide vagy oda, engem nem taglózott le ez a lemez. Pedig az albumborítóra pillantva, feléledtek bennem a remények. Egész pofás kis illusztráció található rajta, egy kékes-szürkés tónusú, futurisztikus festmény, amely valószínűleg a címadó dal mondanivalóját hivatott tükrözni. Ez alapján valami jó húzós, technikás zenére számítottam.
Az első nótát hallgatva még nem merültek fel kétségek, hiszen az valóban egy feszes alapra épülő, ám dallamos énekkel kísért szerzemény. Ebből még bármi kialakulhatott volna. Utána viszont egymást követték a lassú vagy lassú középtempójú dalok, amelyeknek a többsége ráadásul a szerelem és a párkapcsolatok témakörét boncolgatja. Semmi problémám ezekkel a dolgokkal, valóban fontos szerepet töltenek be az emberi életben, de azért egy rock, metal lemezen 10-ből 8 nótának nem erről kellene szólnia. Tudom, a szerzői szabadság... Természetesen ez csak az én véleményem, és mindenki arról ír, amiről csak akar, és olyan arányban foglalkozik egy témával a lemezén, amilyenben csak akar. S biztos vagyok abban is, hogy lesznek olyan érzékeny lelkű hölgyemények, akiknek pont emiatt fog tetszeni ez az anyag.

De nézzük konkrétan a zenét. Egy szóval jellemezve: lagymatag. A dalok felépítése pofonegyszerű, az akkordmenetek nagy részét már a kezdő gitárosok is könnyedén elsajátíthatják. Az énekes viszont remekül énekel, és a megjegyezhető, fülbemászó énekdallamok mentik meg az albumot attól, hogy a rajta található szerzemények tömény unalomba fulladjanak. Ettől függetlenül kétszer is elaludtam a hallgatása közben. Na jó, egyszer csak azért, mert fáradt voltam. A Dream Machines-ról két dolog jutott eszembe.
Az egyik egy előadó, nevezetesen Bon Jovi. Némely dal stílusa az ő zenei stílusára hasonlít, a Banished refrénje például bármelyik Jovi albumon elférne. A másik dolog pedig a Flash Dance. A lágyabb hangvételű számok teljesen abba a zenei világba illenek.

A Silver nagyon ért ahhoz, hogy a semmit valamiként tálalja, eladhatóvá tegye. Autóvezetés közben kellemes hallgatnivaló az ilyen zene, de akik a "lájtosabb" muzsikákat kedvelik, azok tehetnek egy kísérletet vele.


1. Silver Dream Machines
2. Hand or Heart
3. Chains
4. Never Again
5. Forever
6. Banished
7. Far Below Zero
8. Loving You
9. Found Me Another
10. She Came


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musiworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036