Moonsorrow - Suden Uni (re-release)

Kiadó: Spikefarm
Terjesztő: HMP
Együttes: Moonsorrow
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Értékelés: Nincs pontozva

Mára azt hiszem már minden metal rajongó ismeri vagy legalább is hallotta a Moonsorrow nevet. A 1995-ös megalakulásuk és 2001-ben napvilágot látott első albumuk között eltelt évek csendben teltek, az ismertséget a már említett 2001-es album hozta meg a finn csapat számára. A hat év során számos demot készítettek, ebből volt amelyik elveszett, míg az egyik, a '99-ben készült Tämä Ikuinen Talvi (This Eternal Winter) demo lemezszerződést hozott számukra.

S így jutottunk el a zenekar 2001-ben napvilágot látott albumához, a Suden Uni-hez. Talán anno túlzásnak tűnt, hogy egy-lemezes banda mindjárt 10 pontos értékelést kapott, de 'elvakult' epikus, viking - folk metal rajongóságom, és az ebből adódó válogatosságom ellenére is a dalaikból áradó természetes erő volt az, ami már akkor zenéjük rabjává tett.

A többi pedig már történelem. Jött a második lemez a Voimasta Ja Kunniasta szintén 2001-ben, de már a Spikefarm kiadó gondozásában. Harmadik alkotásukra a Kivenkantaja-ra 2003-ig kellett várniuk a rajongóknak. Mind a rajongók, mind a médiák az egekig magasztalták ezt az albumot és joggal, mert a régi Bathory és Enslaved művek epikusságát, ősiségét hozta el számunkra, csak immár finn sajátosságaikkal felruházva, frissen, erőteljesen, mégis az elődök szellemétől körbelengve.

Ezek után érthető, hogy a Spikefarm rászánta magát és újrakiadásban idén megjelentette a Suden Uni-t, kiegészítve extrákkal és új köntösbe öltöztetve. Általában nem vagyok híve az újrakiadásoknak, de elismerem, hogy szükség van rájuk, hogy a zenekart nemrég felfedezettek is gond nélkül hozzájuthassanak. Az extrák rátételével már nem értek annyira egyet, hiszen rajongói tulajdonság, hogy általában szeretnénk mindent megszerezni, ami kedvencünk neve alatt kijött, és ki akar két, 90%-ban egyforma lemezért kétszer fizetni. De lássuk, mi is található a Suden Uni 2004-en bonuszként. Az audio részen a Tulkaapa äijät dal, a 40 perces DVD mellékleten pedig két videóklip (Sankarihauta, Jumalten Kaupunki) és négy koncertfelvétel, amelyet a tavalyi Tuska Festival-os fellépésük alkalmával rögzítettek. Az új borítót Niklas Sundin készítette, és ugyan általában kedvelem a műveit, ezt mégis mesterkéltnek tartom. Különösen, ha az eredetivel hasonlítom össze. Az még vad, zabolátlan, mondhatni 'kezdetleges' volt, pontosan illet a zenekar profiljához. Ez az új is szép, de hiába használtak primitív ábrákat, a műviség érzése akkor is megmarad.

A végeredmény az, hogy egyik szemem sír, a másik nevet. De a végszó legyen annyi, hogy örülök, hogy a zenekar megérte, hogy első lemezüket ilyen hamar újrakiadják. Kiérdemelték.


1. Ukkosenjumalan Poika
2. Köyliönjarven Jaalla (Pakanavedet II)
3. Kuin Ikuinen
4. Tuulen Koti, Aaltojen Koti
5. Pakanajuhla
6. 1065:Aika
7. Suden Uni
8. Tulkaapa Aijat (bonus track)