Cavum - Stabbed In The Back (demo)

Kiadó: -
Együttes: Cavum
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Értékelés: Nincs pontozva

Csaknem négy éve jelentkezett utoljára hangzóanyaggal a zseniális Cavum, pedig első demójuk - persze underground szinten - osztatlan sikert aratott. Ez év márciusában végre elkészítették a négy dalt tartalmazó, Stabbed in the Back névre keresztelt anyagot. Folytatásnak semmiképpen nem nevezhetjük, hiszen elődje a Cavus sokkal szelídebb, lebegősebb témákra építkezett, ezt az ugrást azonban már jóval a felvételek előtt hangsúlyozta a zenekar. Továbbá nehezebb megkapaszkodni a nyomasztóan ránk szakadó zenében, egyetlen percig sincs memorizálható felszíne a daloknak. El kell telni egy bizonyos időnek ahhoz, hogy elkaphassuk a demo által nyújtott élményt. Akkor azonban jön a katarzis...

Érdemes tehát ismerkedni minden egyes nótával, hiszen az amit a srácok bemutatnak maga a professzionális alázás. A dalok eleget tesznek mind a stiláris mind a valós komplexitásnak, azonban egyetlen-egy kategóriába sem lehet beletuszkolni őket. Ha mégis kapaszkodót kell keresnünk, hát legyen death metal (a hörgések miatt), illetve sokan dobálóznak a Cynic hasonlattal is. A közhelyes értelmezésben vett progresszivitás leginkább az I am to Atone című dalban mutatkozik meg, utalok itt például az elején jól kivehető ütemkihagyásokra illetve Szilárd nyakatekert gitártémáira. Egyébként a zenészek (Horváth Tamás - basszer, Ványi Szilárd - gitár, Stekovits Zsolt - dob) mindegyike elképesztő dolgokat művel, egyszerűen szarrá alázzák instrumentumaikat. Ráadásul az "éneken" sem esik hasra a produkció, meggyőző károgása és rendes mélygyomrú hörgése van Holnthoner Sándornak, külön megfejeli előadását, hogy mindezt több sávon rögzítették.
Elég gagyi dolog volna ilyen komplex muzsika esetében rangsorolni a dalokat, nekem azonban határozott sorrendem van, az indító Crumb of Comfort a kedvencem. Slágergyanús! Muhaha! Ajánlom egyébként a dal fülessel való hallgatását, főleg az utolsó 10 másodperc miatt. Garantálom, hogy megalapozza a következő dalok hangulatát. Mit lehet ehhez még hozzá tenni? Egyszerűen zseniális lett, megérte ennyit várni.

A feladat nem túl bonyolult: Meghallgat. Ledöbben. Cavumrajongó lesz.

01. Crumb Of Comfort
02. I Am To Atone
03. Saw Fear Come To Life
04. Imbrued In Blood

A demo letölthető a csapat honlapjáról: cavum.fw.hu