Walrus - Now You Know

Kiadó: Copro Records
Együttes: Walrus
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

A brit Copro Records újabb bandája szintén a garázsból került elő. Nagyon metal név ez a rozmár s a tagok fényképét elnézve egyértelmű, itt bizony örömzenélésről van szó. A trió felállású banda a hagyományos rock témáktól kezdve a modernebb angolszász stoner vonulatig szinte mindenbe belenyúl debütáló lemezén.

Elsőként az jött le a dalokból, hogy törekedtek a változatosságra, ami a bő 45 perces albumot figyelembe véve elég fontos tényező. Bevallom, nem vagyok otthon ezen a vonalon, de hamarosan azon vettem észre magam, hogy szívesen teszem fel a lemezt. A már ismerős, ugyanakkor jó váltásokkal bíró dalok mindegyike fel van vértezve egy erős refrénnel vagy énekdallammal. Bár Julian soha nem emelkedik Jorn Lande magasságába, nem hiszem, hogy ennyire magasra törő céljuk lenne az arcoknak. Ez bizony abszolút ösztönös zene, s biztos vagyok benne, hogy koncerteken a Take It From Me, The Truth jellegű húzós, már-már slágergyanús nóták komoly tapsot aratnak.

Szerencsére rendelkeznek a brit humor feneketlen mélységeivel, így az is kiderül, miért nem jár velük Cameron Diaz és Jennifer Lopez. A szövegek jó része nem hajt végre radikális témaváltoztatást, mégis kellően fanyar mindegyik. A ritmusszekció végig hozza a biztos alapokat, erre érkeznek az egyszerű, de fogós, szaggatós gitártémák. A szólók a maguk egyszerűsége ellenére végig megjegyezhetőek és ízesek. A fiúk egyébként a Queens Of The Stone Age, újabb Celestial Season-féle dolgokat keverik a '70-es évek hangulatát idéző útszéli motoros témákkal. Ebben a kevercsben ugyanúgy megfér egymás mellett egy funk rock szösszenet, mint egy lírikusabb hangvételű tétel. A borító pont olyan csupasz, mint a zene - ide nem is illene valami sárkányos, pallosos badarság. A belső borítón található antikorporális és USA ellenes idézetek kellően szuggesztívak, de csekély kapcsolatot tudok felfedezni a dalok üzenetei és ezen mondatok között.

Szóval aki vevő egy szinte ismeretlen, kis brit csapat saját számaira, az mindenképp nézzen utána a Walrus-nak. Kívánatos lenne, ha itthon is ennyire tökös kiscsapatok lennének - mert minden egyszerűsége ellenére végig izgalmas ez az album.


1. Circus
2. Play
3. The Time Is Now!
4. Sorry
5. Take It From Me
6. Give It Up
7. Nothing Left
8. A Place Called Home
9. Fubar
10. The Truth
11. Now You Know