Beneth - Demo 2003

Kiadó: Szerzői
Együttes: Beneth
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Perkele
Értékelés: Nincs pontozva

Mi is lehetne imponálóbb, mint az beismerő önkritika? "Az első felállással rögzítettünk ugyan egy demot, ezt azonban, szerény képességei miatt nem terjesztettük." - áll a legfrissebb demojukat kísérő zenekari levélben. Ezzel a mondattal nem csak a figyelmet vonják zenekarukra, de helyből egy roppant szimpatikus vonással vértezték fel magukat. A Beneth 1999-ben alakult, mint death metal banda. Az akkori felállásból a mai csapat már csak két tagot tudhat soraiban, és hogy ez-e az oka vagy sem, az nem derül a levélből, de zenéjük is megváltozott, formálódott.

A tavaly áprilisban felvett négyszámos demo dalait hallgatva a főirányvonal még mindig death metal, de egy jó adag black is van a zenéjükben. Old-schoolos deathjüket nem az eszement tempók és az agyatlan tekerések jellemzik. Ennél összetettebb, változatosabb a dalok felépítése, próbálnak a stílus adta száraz határokon átnyúlni s ez nem csak a black vonásoknak köszönhető. Középtempós, inkább lassabb dalaik vannak, egy-két őrültebb résszel. A gitártémáknál próbálkoztak néhány, a modern extrém csapatokra jellemző riffekkel is, ami friss erőlöketet ad a zenének. Illetve egy-két könnyed gitárjáték is felüti a fejét, mint pl. a Do You Share-ben, ami annak ellenére, hogy nem várnánk egy death bandától, bele illik a szám változatosságába. Ez egyébként a (jó értelemben vett) legfurcsább daluk is a demon. Benne van minden, fentebb már említett jellegzetességük, és mondhatni ez a 'legagyasabb' dal. De a dobokat előtérbe állító kezdetével a When-t is érdemes figyelmesebben meghallgatni. Ennek alapján úgy érzem hajlani fognak hamarosan az igazán kompex témák felé is. A dalok már most elég tördeltek hozzá, de ennek ellenére nem esnek szét és ez igen ritkán sikerül a bandáknak.
Tetszett Voli tompa, monoton vokálja is. Érthető beszéd-hörgésének hangszíne passzol a zene nyomott hangulatához. Hogy érdemesebb lenne-e jobban hörögnie, nem tudom, a jelenlegi is elég vészjóslóan hangzik már, de talán lehetne még mélyebb hangfekvéssel próbálkozni.

A demon a Diatribes a legfrissebb dal, de ezt is csak a bemutatkozó levélből tudni, mert az apró jellegzetességektől eltekintve, egyazon anyagból gyúrták az összes számot. Erős bemutatkozás lett, kíváncsi vagyok, hogyan folytatják majd tovább. (Remélem minél hamarabb.)


1. Stigmata
2. Diatribes
3. Do You Share
4. When (War Against The Christianity)


Érdemes még megemlíteni, hogy a cd kivitelezésére is odafigyeltek, tükrözve egész hozzáállásukat. Minőségi papírra nyomtatódott a borító, szöveggel és minden szükséges információval együtt. A demo egyébként megrendelhető, az alábbi elérhetőségeken:
Brada János
7632 Pécs, Magyar Lajos u. 7/a
Telefon: 06-30/335-9928
beneth666@freemail.hu
live.mentha.hu/beneth