TOC - Loss Angeles

Kiadó: Inside Out
Együttes: TOC
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Az eredetileg Throne of Chaos névre hallagtó Finn zenekar első, Menace and Prayer című albuma révén a Children of Bodom kistestvéreként válltak ismerté, zenéjük és származási helyük végett. A második albumra mindez megváltozott (persze nem költöztek el), a Pervertigo-n ugyanis már több stílusból merítettek, így egy egészen eklektikus anyagot kreáltak. Nincs ez másképp a Loss Angeles esetében sem. A Göteborgban rögzitett lemez tartalmaz heavy, extrém, death metal elemeket, és mindez a 70-es évek Rock & Roll hangulatával van átitatva.

Az első dal hallgatása során nem éri meglepetés az embert, minden dark metal slágerhez méltó, legalábbis a közepéig, ahol viszont egy állati jazz-es elszállás van. A srácok tehát már itt felborítják a stílusok íratlan szabályait (nekem egyébként pont ez tetszik) és folytatják az albumot egy vélhetően Sonata Arctica-t cikiző számmal, melynek címe Mary Lou is Dead. Haha! Kiváncsi vagyok mit szól ehhez Tony Kakko! Az Acid Highway már a címével is egy erőszakosabb, nyersebb rockot sejtet, és valóban - az amúgy tiszta hangú - Toumas Nieminen ezúttal üvöltésre szánja magát. A Gothamburg a szintén finn Amorphis zenéjét reprodukálja, egy kicsit talán letisztultabb formában. Ennek aztán egy hatalmas pofont ad a könnyedebb jellegű Blue Lady, ami egyébként kiváló szám, az egyik kedvencem a lemezről! A Break-A-Neck egy valóban nyaktörő, brutális vokálokat felvonultató duplalábgépes nóta, az eddig elhangzottakhoz gyakorlatilag semmi köze nincsen. De ennyivel nem érték be, a végére még kapunk az arcunkba egy erőteljes Smoke on The Water feldolgozást is.

Hogy mire utaznak zenéjükkel a mókás fiúk, jól szimbolizálja a borító és a honlapjukon található grafikák is. A zenészkollégák cikizésésről, vagy pedig amolyan Finntrollos felfogásról van szó, nem lehet tudni, mindenesetre harmadik albumukat jól megfűszerezték, ennél nagyobb mértékben azonban már élvezhetetlen lenne.


1. The Window
2. Mary Lou Is Dead
3. Acid Highway
4. Gothamburg
5. Blue Lady
6. Wait
7. The Blue Lady Suite
8. Break-A-Neck
9. Bite The Bullet
10. Smoke On The Water (Deep Purple cover)