Wiz - Shattered-Mind-Therapy

Kiadó: Arise
Terjesztő: Musicworld 2000
Együttes: Wiz
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

A történet 1996-ban kezdődött egy rock versenyen, ahol a Children Of The Graves zenekar is részt vett, amelynek tagjai, Johan Wicht és Stefan Lindquist összeismerkedtek egy másik banda gitárosával, Magnus Hansson-nal, és felfedezve zenei érdeklődésük egyezését, elhatározták, hogy közös csapatot alakítanak. Innentől számos tagcsere, hullámvölgy és demókészítés vezetett a tavaly elnyert szerződésig, amelynek eredménye a 2003 végén megjelent debütáló album.

A Wiz-hez hasonló zenekarokról a legnehezebb írni. Ugyanis annyira nem rosszak, hogy az ember pellengérre állítsa őket, élcelődjön rajtuk, de annyira nem is jók, hogy ódákat zengjen róluk, és lelkesen kielemezze az összes dalukat. Ha egy szóval akarnám jellemezni a bandát, talán a középszerű volna a legtalálóbb. A dalaikon igazán nincs mit elemezgetni, hiszen egyik olyan, mint a másik. Meghallgattam vagy háromszor a korongot, de semmi sem maradt meg bennem. Nem tudnék felidézni egyetlen jellegzetes énekdallamot sem. Nyilván azért, mert ilyen nem is található ezen az anyagon. De még egy markáns riff vagy emlékezetes motívum sem bukkan fel. A dalszövegekről is csak ezt tudom elmondani. Nagyrészt borús, pesszimista hangvételűek, de ezerszer lerágott témákat boncolgatnak. Persze tudom, hogy nehéz, szinte lehetetlen új témát kitalálni, de legalább meg kell próbálni egyedi köntösbe csomagolni a megfogalmazást, más szemszögből láttatni a dolgokat. A Wiz-nek ez sem sikerült.
Ugyanakkor nem állíthatom azt, hogy hamisak vagy pontatlanok lennének. Freddy Persson énekes kimondottan kellemes hanggal rendelkezik, bár hangterjedelmére nem derül fény a monoton énekdallamok miatt. Stefan Lindquist dobos pedig egész változatos dobolást produkál az egyébként nem túl változatos zenei alapokra. A stílusra egyértelműen a régi iskolás avagy old-school kifejezés illik legjobban. Na persze, nem Hammerfall módra művelik ezt a stílust, mert ők azért némi frissességet csepegtettek az "őskori" riffekbe. Néhol Iron Maiden hatások is fellelhetők, de véleményem szerint a 80-as évek elején kijött Maiden lemezek ma is modernebbnek hatnak a 2003-as Wiz albumnál. Ráadásul a Shattered-Mind-Therapy nem is szól túl jól. Főleg a gitárhangzást nem sikerült eltalálni. A hathúrosok meglehetősen egybemosódnak, kásásan szólnak. Nem is értem, hogy a Fredman stúdióban kevert, és a Finnvox-ban maszterelt anyag miért nem szakítja le a fejemet. Szóval a hangzás, ha nem is gyenge, de úgyszintén közepes, ahogyan ez az albumról minden más vonatkozásban is elmondható.


1. Mr. Sandman
2. In Your Eyes
3. Super Psychic Woman
4. One Chapter Of A Fairytale
5. Sun Moon Stars
6. Down
7. Understand
8. Return Of Atlantis
9. Empty Words
10. From The Ashes We Rise


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036