Evergrey - The Inner Circle

Kiadó: Inside Out
Együttes: Evergrey
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

A svéd Evergrey zseniálisan rakosgatja egymásra a zenei építőköveket, ha kedvenc stílust kell firtatni, sokan csak őket tudják felhozni példának, hiszen bennük valóban minden megvan. Dark, progresszív, power és doom metalra jellemző elemek egyaránt kivehetők zenéjükből, és mindezt az erőlködés minimális jelenléte nélkül képesek véghez vinni. Immáron ötödik, The Inner Circle névre keresztelt lemezük is hűen követi eddigi hagyományaikat, ha eredetiségben nem is, minőségében mindenképpen felül is múlva azokat.

Általánosságban el lehet mondani, hogy ez a lemez jóval higgadtabb elődjénél, igazán tempós, darálós dalból mindössze kettő van, megrázó mély kórusaival a When The Walls Go Down és az Ambassador amit elsősorban a korábbi lemezeken is szereplő hölgy csodálatos hangja tesz emlékezetessé. A "belassulás" szerencsére nem teszi unalmassá a lemezt, inkább az alaphangulatnak asszisztál, ugyanis az uralkodó középtempó jóval nyomasztóbb atmoszférát áraszt, a dalok azonban még ebben a lüktetésben is képesek fotelnak ragasztani az embert. Ebben különösen jó a technikás részekkel szabdalt Waking Up Blind és a rendkívül ütős Essence of Conviction, amit még a korai Lost lemezek is megirigyelnének. A lassú, megható részek sem maradhatnak le egy Evergrey lemezről, a Hamless Wishes és a Where All Good Sleep című dalok azonban valahogy nem sikerültek olyan őszintére, mélyre, mint például az In Search of Truth albumon szereplő Different World. Persze ez csak egy vélemény.
Számomra a The Inner Circle csúcspontja a megrázó More Than Ever, ahol az amúgy produceri feladatokat is felvállaló Tom Englund ismét bebizonyítja, hogy rekedtes hangjával és persze őrült gitárjátékával micsoda őszinte érzelmeket tud közvetíteni. Zseniális figura.

A banda neve mindent elárul, az albumok e tekintetben nem is változnak. Örökké szürkék maradnak, szomorú, mély, néhol fájdalmas néhol kínzó dallamokkal. Ebbe a hangulatba tökéletesen és ízlésesen illesztik a rájuk jellemző hatalmas tekeréseket és rafkós témákat. És meglepő vagy sem, sikerült egy szinttel feljebb kapaszkodniuk, idén ugyan még az Iced Earth és a Children of Bodom társaságában koncerteznek, de nincs már messze a saját turné sem.


1. Touch Of Blessing
2. When The Walls Go Down
3. Ambassador
4. In The Wake Of The Weary
5. Harmless Wishes
6. Waking Up Blind
7. More Than Ever
8. Essence Of Conviction
9. Where All Good Sleep
10. Faith Restored