Cadaveria - Far Away From Conformity

Kiadó: Scarlet
Együttes: Cadaveria
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 2/10
Értékelés: Még viccnek is durva

Atyaúristen. Komolyan mondom, fogalmam sem volt arról, mekkora az a bizonyos állatkert. Az hétszentség, hogy mindig akadnak újabb gyöngyszemek. Az olasz Cadaveria mindenesetre nagy eséllyel pályázik a leghallgathatatlanabb banda címére. Két tagjuk régebben az Opera IX nevű gothic csapatban tevékenykedett, majd személyes nézeteltérések miatt léptek ki. Hip-hop új csapat, lemez - már a második, kiadó és persze világmegváltó stílusfuzionálás áll a kiadó ismertetőjében. Aha.

S a szerencsétlen hallgató még nem is sejti, mi következik az első másodpercekben. Zsé-mollos gitárok, cipészkalapács hangzású pergő - tudom, a Tormentor nagyon true, de már az Anno Domini is fényévekkel jobban szólt ennél az anyagnál. A stúdió (amelynek honlapját a banda oldaláról is el lehet érni) érthetetlen módon iszonyatosan felszerelt. Vagyis itt sem a hangmérnök, sem a banda nem állt a helyzet magaslatán. Annyira, hogy ez még demónak is silány.

Még nagyobb probléma, hogy zeneileg teljes káosz uralkodik. A szado-mazo latex cuccokba bújt festett szemű énekesnő, Cadaveria botrányos rossz hanggal bír. Próbál károgni (bár ne tenné...), hörögni (még rosszabb), hard rockosan erőből énekelni (ezzel már büntetni lehetne) s néha előveszi természetes hangját (micsoda megkönnyebbülés, bár ezt pedig képezni kéne). Frank, a gitáros keveri a '70-es hard rock és black-be hajló sablon heavy témákat - remek. Ugyanakkor a fotókon igazán pózer arcok vasalják agyunkba a metálérzést.

Igazából témahalmazokat tartalmaz mindegyik szerzemény, amelyből a legtöbb esetben semmi sem kerekedik ki. Képtelen vagyok felfogni, mit láthatott ebben a bandában a kiadó. Számtalan magyar banda megérdemelné ugyanezt a lehetőséget. A csapat helyében nyitnék Nápolyban egy szado pizzériát, nem kéne ezt erőltetni.


1. Blood And Confusion
2. Eleven Three O Three
3. Irreverent Elegy
4. The Divine Rapture
5. Omen Of Delirium
6. Call Me
7. Out Body Experience
8. Prayer Of Sorrow
9. Vox Of Anti-Time


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036