Cryogenic - Parsifal 21

Kiadó: Neon Knights
Együttes: Cryogenic
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 5/10
Értékelés: Szürke, de korrekt

A berlini black metal horda 1993-ban alakult s 10 év munkája után jelentették meg második lemezüket. A lassabb munkatempót pár kiadóváltás is késleltette, ezt az albumot is 2002 második felében játszották fel.
A zenekar a német black hullám egyik fontosabb alakulata, bár e stílus nem igazán elterjedt arrafelé. A Cryogenic azt a futurisztikus fajtáját játsza, ahol a szintetizátorra is nagy szerep hárul. Ha azt mondom: Samael Passage, biztos sokan kapizsgálják már miről is van szó.

Amitől az első másodpercben kivert a veríték, az a német nyelv használata. Nos, ezt így talán mégse kellett volna. Az ötlet nem rossz, hiszen rengeteg csapatnál bevált. Ám itt nagyon nem működik - az effektezés mindenesetre hatásos. A zenei rész egész rendben van, azonban a megszólalás német csapatra nézve szégyen. Kénytelen voltam arra következtetni, hogy ez bizony otthoni felvétel, a gitár-sound sokszor süllyed magyar demós szintre. Kár ezért, mert a gitárjáték egyáltalán nem rossz, sőt egy-két riff, szóló igen kimunkált (Das Andere, Momentum).

A dalok ugyanis nem rosszak, sőt némelyik egész ígéretes váltásokat rejt. A szintetizátor sokszor átveszi a dallamformáló szerepet, szerencsére nem a már ezerszer hallott fenemód gonosz és sötét témákat halljuk. A megbújó modern ipari samplerek mellett feltűnnek hagyományos hangszínek is - azért a lemez végére a csilingelős hangszínektől zsong a hallgató feje. Kellően változatos az anyag, a zúzások mellett hangulatos kiállások színezik a képet. Külön dicséret jár az oboa használatáért (Synthese), sikerült kilépni a sablonból.

Szóval aki vevő a kísérletezésre is szimfonikus black metal közegben, az tegyen próbát az anyaggal. Lehet, hogy pár hónapra rákattan, lehet, hogy kivágja pár perc múltán.
A csapat értékelése emiatt nem épp egyszerű: ha egységesebb lenne a kép (és igénybe vennék valamelyik német stúdiót), ez az anyag akár robbanthatna is odaát.


1. Intro
2. Cryogenesis
3. Das Andere
4. 4
5. Momentum
6. Verzweiflung
7. Synthese
8. Erste Elegie
9. Parsifal 21


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036