Necromantia - IV: Malice (re-release)

Kiadó: Black Lotus
Terjesztő: HMP
Együttes: Necromantia
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 2/10
Értékelés: Még viccnek is durva

A nemzetközi black undergroundban otthonosan mozgók számára ismerős a név, a Necromantia az egyik legrégibb görög black csapat. Számomra mindig talány volt, hogy a napfényes tengerparttal és szigetvilággal bíró országban mi végre kezd sátánkodni az emberfia. Pláne, hogy rengeteg black zenekar működik Hellász földjén (Rotting Christ, Septic Flesh, Thou Art Lord, Varathron).

A Necromantia abban tér el földijeitől, hogy makacsul ragaszkodik ahhoz a zenei stílushoz és hangzáshoz, amellyel a kezdetek kezdetén elindult. Mindenképp dicsérendő kitartásuk, hiszen lassan 15 éve létezik a zenekar, de úgy érzem, a kor túllépett rajtuk.

A csapat két irányító tagja Magus Wampyr Daoloth (nem rossz álnév, ugye?) és Makis, aki 8 húros basszgitáron játszik. Persze torzítva, silány felvételi technikával. Torznak nagyon torz, gonosznak még gonoszabb. Meglepett a szintetizátor használata, az első számokban még zongorás kiállás is helyet kapott (Those Who Never Sleep). A szerzemények sajnos annyira alap riffekből építkeznek, hogy olykor már túllépnek a megmosolyogtató státuszon. Az ötlettelenség és a kifejezetten rossz megszólalás párosítása semmi jót nem szül. Az a néhány érdekesebb ötlet, ami felbukkan, hatalmas (pontatlan és torz) cséplésben végződik. Néha felbukkannak lassabb, doomosabb részek s ezek jól állnak a formációnak. Viszont a Peer Gynt főtémájának meggyalázásakor le kellett állítanom a CD-t. Azért mindennek van határa.

A formáció élőben soha nem lépett fel, s nem is fog. Ez alapján feltételezi az ember, hogy kidolgozottabb, érleltebb kompozíciókkal állnak elő. Korántsem ez a helyzet. Hiába van sokkal több idejük (idestova 15 évük) mint koncertező társaiknak, ezen nóták legtöbbje kaptafát sem ér. Lett volna idő a pontatlanságok kijavítására, a hangzás kialakítására is. Mégse foglalkoztak ezzel, így a produkció ennek megfelelően: igénytelen.


1. The Blair Witch Cult
2. Those Who Never Sleep
3. Disciples Of Sophia (The Templars)
4. Murder, Magic And Tears
5. Invictus
6. Malice
7. Circle Of The Burned Doves


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036