Entwine - DiEversity

Kiadó: Century Media
Együttes: Entwine
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A fiatal finn gótikus csapat lassan, de biztosan megválni látszik a "HIM klón" titulustól. Eddigi zenéjük egyébként is jóval szomorkásabb, andalítóbb volt, talán a szintén finn To/Die/For-hoz hasonlítottak leginkább. A DiEversity nevű negyedik albumukkal kicsit körülnéztek a zenei világban, az általam ismert Gone és Time of Despair-hoz képest a dalok keményebbek vagy éppen modernebbek lettek, és - szándékosan vagy sem - az érfelvágó hangulatból is engedtek.

A lemez Bitter Sweet című első dala minden idők egyik legkülönlegesebb és legjobb Entwine nótája. A megszokottakkal ellentétben nem 2 akkordból áll, a kifejezetten ütős riffek mellett hatásos a rövid zongorás belassulás is. A fentebb említett modernebb irányba való elmozdulást a szőnyegként funkcionáló szintitémák háttérbe szorítása és ezzel párhuzamosan a gitárok témagazdagítása jelenti. Remek példa erre a Six Feet Down Below, melyben olyan nyaktörő kiállások vannak, hogy ha akarnának sem tudnának ezzel a HIM pozíciójára veszélyesek lenni. A Bleeding for the Cure egy érdekes kísérlet, mind a dobokat mind a verze vokálját tekintve rendkívül nyálasra sikeredett. Rettentően hangzik egy ilyen pop-os dal egy metal csapattól. A sötét érzelmes nóták azért nem maradhatnak el, a fülbe mászó dallamokat ezúttal a Frozen by The Sun illetve a Nothing's Forever közvetíti. A többinél azonban úgy érzem kicsit kényszerűek ezek a dolgok.

Ha egyszer lépésre szánták el magukat, szerintem a Bitter Sweer lenne a megfelelő és főleg az eladható irány. A hangzásbéli problémákat ugyan sikerült végre leküzdeniük, a saját hangjukat azonban még mindig nem találják.


01. 2/4/943
02. Bitter Sweet
03. Someone to Blame
04. Bleeding for the Cure
05. Still Remains
06. Frozen by the Sun
07. Six Feet Down Below
08. Refill My Soul
09. Everything for You
10. Nothing's Forever
11. Lost Within'