Manigance - D'un Autre Sang

Kiadó: -
Együttes: Manigance
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

Tovább támadnak a francia csapatok, lassan kikardozzák belőlem a fémes értékítéletet. Haha! A harmadik albumával jelentkező Manigance azért lényegesen kellemesebb mint a legutóbb górcső alá vett Malediction. A számok idegesítő dalszerkezetektől mentesek, jól komponáltak, kellemesen szólnak a hangszerek és az ének, és nem utolsó sorban kezelőik is remek teljesítményt nyújtanak. Stílusukként a progresszív power metalt határozta meg kiadójuk, azonban némi Vaden Plas hasonlóság és az utolsó, Enfin Delivre című dal kivételével én a magam részéről nem túl sok progresszivitást véltem felfedezni az 55 perces játékidő alatt. Ennek ellenére kifejezetten kellemes az anyag, nem úszik a klisétengerben, és nyúlásról sem lehet beszélni, más bandák nyilvánvaló jelenlétét nem tudtam felfedezni.

Didier Delsaux remekül bánik az amúgy is kellemes - nem túl tiszta ám nem is rekedt - hangjával, sőt előadása az amúgy zavaró francia szöveget is képes a háttérbe szorítani. Francois Merle és Bruno Ramos gitárosok ízesen és érzelmesen játszanak, de különleges meglepetést nem okoznak, ellenben Florent Tiallandier dobossal, aki úgy püföli a bőröket, hogy még Mat Stan is megirigyelné a Labyrinth-ből. Le a kalappal előtte, gondolom koncerten igazi élmény lehet hallgatni játékát. A legjobbnak a hármas Mourir En Heros című nótát tartom, minden megvan benne ami kell, egyszerre dallamos és kemény, teli van ízes progos témákkal, és bár a riffekkel nem szűkölködtek, mégsem ítélik vele halálra a szintit.

Fogalmam sincs mekkora rajongói bázisa lehet saját hazájukban és másutt egy ehhez hasonló igényes francia csapatnak, a koncertjeikről készített képek mindenesetre arról tanuskodnak, hogy van igény muzsikájukra. Bár az előző két lemezük is sikerként volt számon tartva saját környezetükben, szerintem a makacs ragaszkodás anyanyelvükhöz örökre hazájukba marasztalja őket.


01. Mirage
02. Empire Viruel
03. Mourir En Heros
04. Heritier
05. Hors La Loi
06. Maudits
07. Memoire
08. Damocles
09. La Mort Dans L'Ame
10. D'un Autre Sang
11. Enfin Delivre
12. Future world "Pretty Maids" cover only for JapanMagyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036