V / A - Goth Oddity - A Tribute To David Bowie

Kiadó: Cleopatra
Együttes: V / A
Megjelenés éve: 2001
Ajánlja: Adamskij
Értékelés: Nincs pontozva

Tekintve, hogy a lemez kiadása óta eltelt már pár év, kicsit idejemúltnak érzem az ismertetőt, viszont pár érdekesség miatt talán érdemes ráiránytani a figyelmet. David Bowie meghatározó egyénisége volt a '70-es évek végének, majd a '80-as években sikerült megalapoznia kult státuszát, ami mind a mai napig tart. Hatása a gothic szcénára tagadhatatlan.

Ennek fényében várható volt, hogy a hamarosan feltűnik egy goth tribute lemez. A lemezen található feldolgozások mind Bowie korai korszakát részesítik előnyben. A kép innentől kezdve nagyon vegyes, a korongon található remekbe szabott és pocsék kísérlet is. Inkább az előbbiekről ejtek szót.

Az Unquiet Void az Ashes To Ashes-el nyit, impozáns tribal kíséretet kapott a dal elfolyó vonós szintidallamokkal. Igazán pazar, ezért szerintem akár Bowie is gratulálna az amerikai csapatnak. A Stun Gun belenyúlt a Ziggy Stardust-ba, de ezt meg kellett volna hagyni a Bauhaus specialitásának, ez a verzió egyszerűen erőtlen. A Second Skin húzós bass drummal melegíti fel a Let's Dance-t, ami ebben az értelmezésben színtiszta goth rock slágerré lép elő. Az ötlet dicséretes, a megvalósítás lehetett volna jobb is.
A Cruciform féle Cat People ultrasúlyos technodoom, nagyjából atomháború után lecsapó nukleáris ciklon (hasonló, mint a néhai magyar PlasmaPool project). A Halomaker Be My Wife nagyjából ilyen erővel folytatja a csapást, ám ők a korai indusztriál kaotikus forgatagát zongorával teszik még éppen emészthetővé. Ezzel szemben a Kill Switch Klick az egyszerű részekből építkező Suffragette City-t könnyen formálja goth rock slágerré.

Az ötlet utólag megér egy misét. Az mindenesetre világos, hogy Bowie nem véletlenül lett az, aki. Hiába tűnnek dalai egyszerűnek, ezen a lemezen sincs még egy hang, aki meg tudná őt közelíteni. Azok számára tarthat érdekességeket ez a tribute lemez, akik Bowie mellett bírják valamely zenekarokat is a felsoroltakból, egyébként túl lehet lépni az anyagon.1. Unquiet World: Ashes To Ashes
2. Stun Gun: Ziggy Stardust
3. Second Skin: Let's Dance
4. Fear Cult: The Man Who Sold The World
5. Desmo Donte: DJ
6. Eleven Shadows: Always Crashing In The Same Car
7. Dichroic Mirror: Look Back In Anger
8. Cruciform: Cat People
9. Killing Process: John, I'm Only Dancing
10. Halomaker: Be My Wife
11. Penis Flytrap: Queen Bitch
12. Kill Switch Klick: Suffragette City
13. Rozz Williams: Time


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036