Sternenstaub - Destination: Infinity

Kiadó: -
Együttes: Sternenstaub
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Dallanan
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Ausztria. Ha nem is oly népes a mezőny, mint Skandináviában, vagy akár Németországban, de az elmúlt évtizedben több zenekar is letett az asztalra komolyabb produkciót. Abigor, Raventhrone, Summoning, Golden Down, hogy csak a legismertebbek közül említsek néhányat. Az említett zenekarok bár sosem újították meg a metal mezőnyt, ám lemezeik komoly minőséget képviseltek, képviselnek. Közülük is a Summoning egyik személyes kedvencem. A Sternenstaub szintén osztrák banda és a zenekari tagok között található kettő Golden Dawn muzsikus (Stefan Tranmüller és Karim E. Kienzle) és az Abigor dobosa (Moritz Neuner) is. Az 1997-ben létrehozott zenekarnak mindössze ez az első nagylemeze, melyet 2 éve mindössze egy demo előzött meg.

Nagyon valószínűnek tartom, hogy a srácok igencsak gyakran hallgathatnak olyan zenekarokat, mint pl. Arcturus és Satyricon. Természetesen az említett zenekarok korai időszakára gondolok, tehát a 90-es évek első felére. Hogy pontosan mégis mire? Hangulatos, magával ragadó atmoszférával rendelkező, black metal alapokkal rendelkező muzsikára, mely hemzseg a jobbnál jobb dallamoktól. A magam részéről leginkább az Arcturus - Aspera Hiems Symfonia mű hatását vélem a leginkább felfedezni, egyebek között az erős billentyűs befolyás miatt, ami sokszor kísértetiesen hasonlít az említett zenekar témáihoz. Az első dal, a Darkness And Stars is rögtön az Arcturust juttatja eszembe, de a Dimmu Borgir Far All Tid lemeze, illetve a gyorsabb résznél pedig a Satyricon Shadowthrone korongja rémlik fel... De a legnagyobb egyezést a The Eternal Slumber dalának egy Immortal At The Heart Of Winter lemezre emlékező riffje mutatja.
Az az igazság, hogy mindezt mondhatnám negatív jelzőként is -sokan minden bizonnyal így is veszik-, ám az imént felsorolt lemezek igen magas szintet képviselnek és jelen zenekar úgy juttatja őket eszembe, hogy nem érzem azt, hogy méltatlanul nyúltak volna a hasonló dolgokhoz. Minden tétel sok témát vonultat fel, éppen ezért végig változatos a korong, s mégis a dalok, dalok maradnak. A dobos is iparkodik ehhez igazodni, megfelelően változatos és érdekes a játéka. Mint már említettem, igen fontos szerepet kapnak a billentyűs hangszerek, mely a lemez elejétől a végéig nagyzenekari hangszerekként hallható. Talán nem olyan szinten és minőségben szólalnak meg a hangok, mint azt anno a Limbonic Artnál hallhattuk, ám azt a kissé komolyzenei/filmzenei hatást száz százalékosan elérik és ez a lényeg. Néhol modernebb témák is előbukkannak erősítve a kissé futurisztikus, kozmikus borítóképet és szövegek hangulatát. A károgás mellett mély fekvésű férfi éneket, kórust is hallani. Az énektémák kapcsán Garm jut eszembe az Ulverből, ám az osztrák fiatalember egyelőre nem rendelkezik olyan jó hanggal. Dallamai jók, a technikáján már volna mit csiszolni, de így is kellemes hallgatni. A gitárok is nagy szerepet játszanak szerencsére, dallamokat ők is hoznak bőven, sőt egy-egy jobb szólót is elrejtettek a lemezre. A hangzás lehetne kicsit vaskosabb - pl. 10 évvel ezelőtti Arcturus hangzás- viszont előnye, hogy jól hallani minden hangszert és így már az első hallás után is van fogalmad róla, hogy mi volt ez kb. 40 perc.

Összességében azt mondhatom, hogy jó volt nosztalgiázni egy kicsit és engem egyáltalán nem zavar, hogy mindezt egy viszonylag ismeretlen Sternerstaub nevű zenekar adta elő. És hogy kinek ajánlanám? Akinek az a fontos, hogy egy lemez legyen úttörő és csupa újdonságot, eddig nem hallható ötletet tartalmazzon, akkor azoknak csalódás lesz a lemez. Akik viszont szerették a jó évtizede született, korábban már említett műveket, vagy csak hallomásból ismerik ezt a korszakot és kíváncsiak rá, bátran meghallgathatják a korongot. Vajon kik vannak többen? Én biztosan hallgatni fogom évek múltán is, mert jó lemez.


01. Darkness And Stars
02. The Mind´s Eye
03. Shadows In My Heart
04. Astronomica
05. Distant Spheres
06. Frozen Tears
07. The Eternal Slumber
08. Destination: InfinityMagyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036