Finntroll - Trollhammaren (EP)

Kiadó: Spikefarm
Terjesztő: HMP
Együttes: Finntroll
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Értékelés: Nincs pontozva

A hihetetlenül hangulatos és magával ragadó hatszámos EP-jüket, a Visor Om Slutet-et nem számolva, három évet kellett a finn csapat rajongóinak várnia, mire kedvenceik új stúdióalbummal álltak elő idén, mely Nattfödd címmel jelent meg. Szó se róla, ez alatt az idő alatt a zenekar élete nem volt éppen gondmentes, így senki sem vádolhatja őket tunyasággal. Először eredeti énekesük Katla hangszálproblémái lassították az eseményeket, kinek helyére méltó utódként immár Tapio Wilska állt a mikrofon mögé, majd gitárosuk Somnium halála (a Visor Om Slutet EP rögzítése után nem sokkal) vetett árnyékot a zenekarra. Somnium helyére Routa lépett, akit már nyári fellépéseik alkalmával ismerhetett meg a közönség.
A megújult zenekar tavaly novemberben stúdióba vonult, hogy elkészítse a Nattfödd-öt. Azonban maradt néhány dal, amely a stúdiólemezre ilyen-olyan okból 'nem fért rá', s hogy ezek el még se vesszenek a süllyesztőben, gyorsan mellé dobtak még egy dalt az albumról, mindezt megtoldva a tavalyi akusztikus EP-jük egyik dalának elektronizált verziójával és már készen is állt egy EP-re valónyi zene. Így jelent meg a Trollhammaren, megelőzve a stúdiólemezt.

Rövidre fogva, ez az EP egyenes folytatása a Finntroll eddigi tevékenységének. Tipikus, felismerhető témáik köszönnek ránk már a Trollhammaren kezdő dallamaiban is, amely egy az egyben lehetne a Jaktens Tid albumon is (az ehhez a dalhoz készült klip itt megtekinthető). A Hemkost-ban érezni a Midnattens Widunder-en megismert vadságukat, ahogy pergő dallamaik frissen és megállíthatatlan lendülettel száguldanak el mellettünk. Ugyanakkor a Skog visszafogottabb tempóival, és az ebből eredő sötétebb hangulattal rendelkezik. Ez tökéletesen meg is felel az 'Erdő' című dalnak, bepillantást nyújtva a homályos, trollok lakta fák közé. De persze itt is felbukkannak a folkos, könnyű dallamok némi vidám napfényt hozva a fák sűrűjébe. A Försvinn Du Som Lyser már akusztikusan is bizonyította, hogy remek szerzemény, most a 'normál' verzióját hallva csak tovább erősíti pozicióját. Némileg változtattak rajta, de Somnium emlékén nem ejtettek vele csorbát, az egyszer biztos. Az EP utolsó felvétele a Helvete, amellyel már kezdenek átlépni minden határt. A dal vidám, játékos dallamait hallván ugyanis ezzel már kisgyerekek érdeklődését is nyugodtan fel lehetne kelteni a keményebb zenék iránt; ez szinte már a szórakoztatás fogalmának határait súrolja.

A mogorva trollok jókedélyűsége és fanyar humora süt át a dalokból, ahogy ezt eddig is megszokhattuk a Finntroll előadásában (a Helvete-ben kicsit túlzottan is). Dallamos folk és black metal zene, ahogy azt eddig is játszották.
A borító viszont harmadrangú. Sőt! Elnagyolt, giccses a kép, paródia az előző borítókhoz képest. Kár volt érte.


1. Trollhammaren
2. Hemkomst
3. Skog
4. Forsvinn Du Som Lyser
5. Hel Vete