Chaosbreed - Brutal

Kiadó: Century Media
Együttes: Chaosbreed
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 5/10
Értékelés: Szürke, de korrekt

A 2003 tavaszán alakult finn zenekar, a Chaosbreed már megalakulásakor magára vont minden figyelmet. Ennek roppant egyszerű oka van. Ugyanis ez az "ifjú" banda tuljdonképpen az elcsépelt hangzású szuper - projekt kategóriába esik. Minden tagja ismert metal bandában játszott előzőleg vagy játszik még most is. Név szerint, a vokalista Taneli Jarva (ex-Sentenced, The Black League), a két gitáros Esa Holopainen (Amorphis) és Marko Tarvonen (Moonsorrow), a basszer Oppu Laine (ex-Amorphis, Mannhai) és a dobos Nalle Österman (Ex-Gandalf) alkotja ezt a bandát. S hogy milyen zenét játszanak? Bulis, old-school death metalt. Talán furcsának hat ez a meghatározás, de a Motörhead hatásaik éppen annyira egyértelműek az albumot hallgatva, mint az Entombed (akik Chaos breed dala után nevezték is el magukat) - Dismember vonal és mindezt annyira nyíltan teszik, hogy egyértelmű, saját szórakozásukra, saját rajongói vágyaik kielégítésére alkották a Chaosbreed-ben.

Ami tulajdonképpen nem baj, csak óvatosan kell megközelíteni az albumot. Aki tudni szeretné, hogy fentebb említett zenészek hogyan játszanak jó kis old-school témákat, saját ötletek felmutatása nélkül, egyértelmű nyúlásokkal (mint például a Faces Of Death , amely akár a Slayer South Of Heaven-jének folytatása is lehetne), az bátran menjen és vegy meg, kellemes hallgatnivalóra talál majd a Brutal-ban. Még az album hangzása is jó tíz évvel ezelőtti hangulatot idéz. Taneli sokszor öklendezésre emlékeztető hörgése pedig csak tovább erősíti bennem a bandával kapcsolatban felmerült 'komolytalanság' érzetét.
Doomos hatásaikat is felvillantják, ahogy azt hallhatjuk a Rotting Alive-ban, a Demon Skunk-ban és a Venomos utánérzettel rendelkező An Evil Eye-ban is.

Aki a fentebb említett zenészektől többet várna, az kerülje el ezt a lemez. Ez az a helyzet, amikor zeneszerető emberként nem értjük miért is kaphat egy ilyen banda szerződést, míg rengeteg tehetséges csapat vár felfedezésre. Hát igen, ennyit számít a hátuk mögött álló sikeres zenei múltjuk.
Egyébként becsületükre legyen mondva, fel is vállalják, hogy ők csak egy 'lehúzós' banda, akik saját örömükre zenélgetnek a Chaosbreed-ben.


1. Wretched Life
2. Casket Ride
3. Faces Of Death
4. Moralized
5. Rotting Alive
6. Demon Skunk
7. Shitgrinder
8. Symptoms Of The Flesh
9. F/C/D/C
10. An Evil Eye

11. Rotting Alive (Bonus Live-Clip)
12. F/C/D/C (Bonus Live-Clip)