Axenstar - Far From Heaven

Kiadó: Arise
Terjesztő: Musicworld 2000
Együttes: Axenstar
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A zenekart Peter Johansson és Magnus Ek alapította 1998-ban Powerage néven, és metal feldolgozásokat játszottak. Az egyetlen kiadványuk egy Hallowed By Thy Name című Iron Maiden tribute lemez volt. Magnus és a testvére, Thomas Eriksson, valamint Pontus Jansson dobos 1999-ben csatlakoztak a csapathoz. Ezután elkezdtek saját dalokat írni, majd 2000 márciusában stúdióba vonultak, hogy felvegyék első, The Beginning című demójukat, amelyet szétküldözgettek lemezkiadóknak. Kaptak is néhány ajánlatot, de nem írtak alá szerződést. 2001 márciusában Axenstar névre keresztelkedtek át, és augusztusban újra stúdióba mentek, hogy egy új demót rögzítsenek. Ez volt a promo 2001. Ismét elküldték lemezkiadóknak, és ezennel olyan ajánlatot kaptak, amelyet nem utasíthattak vissza. A spanyol Arise Records-al kötöttek szerződést, és nekiálltak Perpetual Twilight című debütáló albumuk felvételének, amely 2002 októberében jelent meg. Jelen kritika tárgya, vagyis a Far From Heaven 2003 novemberében látott napvilágot.

Amikor kezembe kaparintottam a korongot, valahonnan ismerősen csengett a zenekar neve, de először nem ugrott be honnan. Aztán a zenét hallgatva az egyik jellegzetes riffnél derengeni kezdett valami, és akkor már gyanítottam, hogy nem olyan régen, valamelyik koncerten láttam őket. Utána is néztem az általam írt koncertismertetőkben, és valóban rájuk bukkantam. Az idén januárban a Wigwamban tartott Falconer bulin nyomultak előzenekarként. Akkor nem tettek valami mély benyomást rám, igaz nem játszottak túl sokat, és a hangzás sem támogatta őket. Így lemezen hallgatva, egész pofás kis muzsikát nyomnak a srácok. Az énekdallamok szinte első hallásra megjegyezhetőek, mindamellett energikusak, nagyrészt gyorsak a számok, és szinte mindegyikben van valami jó zenés betét, nem feltétlenül gitárszólóra kell gondolni. Azt hiszem, aki unja már a Stratovarius agyonnyújtott, egy témát percekig ismételgető, túl bő lére eresztett nótáit, és nem tud várni a következő Sonata Arctica lemezig, az akár új kedvencet is avathat a szintén melodikus speed metal berkein belül mozgó Axenstar képében.

Bevallom, engem az ötödik-hatodik nótától kezdett egy kicsit fárasztani az anyag. Az énekdallamok valahogy túlságosan hasonlítanak egymásra, a tempók is majdhogynem megegyeznek, és ez tulajdonképpen az album második felében tudatosodik az emberben. Az első 4-5 dal alapján még simán 9-est adtam volna a lemezre, de aztán összefolytak a "track"-ek, lankadt a figyelmem, azon kaptam magam, hogy elkalandoznak a gondolataim.
Nem rossz a Far From Heaven, gyanítom, hogy fentebb említett zenekarok kedvelői rá is fognak kattanni, de azért számomra még messze vannak a zseniálistól. A borító grafika viszont tetszik, a színek is kellemesek a szemnek, és a rajz is illik az albumcímhez. Ez egy jó kövér hetes!


1. The Descending
2. Infernal Angel
3. Blind Leading The Blind
4. Don't Hide Your Eyes
5. Far From Heaven
6. Abandoned
7. Children Forlorn
8. Death Denied
9. Blackout
10. Northern Sky


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036