Valiance - Wayfaring

Kiadó: Black Lotus
Terjesztő: HMP
Együttes: Valiance
Megjelenés éve: 2002
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Az olasz zenekar megalakulása 1994-re datálható. 1996-ban mentek először stúdióba, amikor is felvették Killing the pigs killer című első demó anyagukat, amely a dobogó csúcsán végzett a Metal Shock nevű olasz lapban. A tagcserék nem akasztották meg a csapatot, így 1999-ben megszületett Time Enchanter című demó CD-jük, amely kitűnő fogadtatásban részesült szerte a világon a különböző magazinok, fanzinok, és a metal rajongók részéről. Ez a siker hozta meg aztán a Black Lotus Kiadóval a szerződésüket, és 2000-ben napvilágot látott debütáló albumuk The Unglorius Conspiracy címmel. Ezt két év múlva követte a Wayfaring című lemez, amelyről ezennel hivatott vagyok írni.

Megint csak úgy álltam, neki a CD hallgatásának, hogy nulla információval rendelkeztem a bandáról, mert így előítélettől mentesen tudok koncentrálni egy bizonyos anyagra, nem befolyásolnak az adott országokból jött zenekarok muzsikájáról, zenei stílusáról kialakult sztereotípiák. Persze a zenekari tagok nevei azért eléggé árulkodóak voltak, így nem volt nehéz kitalálni talján származásukat. Annál nagyobb döbbenetet váltott ki belőlem, hogy ez a zene nem követi az olasz trendet, nem viseli magán a Rhapsody, Labirinth és társaik stílusjegyeit. Na tessék, már is egy sztereotípia, mert bennem valahogy az a benyomás alakult ki, hogy az olasz csapatok mind ilyen tekerős, epikus, hősi metalt játszanak bombasztikus, szimfonikus hangzással.
És akkor jön a Valiance, amely pont a nevében hordozza a hősiességet, vitézséget, ugyanakkor semmi, de se semmi köze a fentebb említett vonulathoz. És ennek én szívből tudok örülni, mert bár nem szeretem az általánosításokat, de sajnos néha én is ennek a csapdájába esem, és boldogsággal tölt el, ha egy zenekar kiránt ebből az állapotból. Szóval mostantól a Valiance képében egy progresszív metal csapatot is van szerencsén ismerni Itália földjéről. Ráadásul nagyon profin művelik eme csöppet sem egyszerű műfajt, értő kézzel és hanggal, valamit lélekkel közelítik meg a dalszerzést, interpretálják a nótákat. Nem nyújtják agyon a szerzeményeiket, az egyetlen hat perc feletti már kirívó esetnek számít az átlag 4-5 perc körüli dalok között, mégis minden földi jót belepakolnak a rendelkezésükre álló időbe, így aztán egy pillanatra sem lehet unatkozni, bár első hallgatásra nem is túl sok fogódzót nyújtanak. Többszöri hallgatás után azonban előbújnak az énekdallamok, megjegyezhetővé válnak bizonyos részek, és a bravúros hangszerkezelési technika által megtördelt ritmusok, furcsa, olykor disszonáns hangzatok dzsungelében járható ösvényre lelünk. A zene engem egyébként a Dream Theater első, WDADU lemezére emlékeztet, bár a hangzás a Valience esetében jobb. A Marco De Angelis által használt héthúros szólógitár mély tartományai időnként olyat röffennek, hogy az ember feje letekeredik. A többi muzsikus is kiváló teljesítményt nyújt, Mario Esposito normál hathúroson penget, Gian Paolo Constantini basszusgitáros az öthúrosra esküszik, Carmine Gottardo énekes remek hangadottsággal rendelkezik, Ciro Esposito billentyűs mintegy megfűszerezi az amúgy sem sótlan zenét, és Alessandro Romano dobos agyament ütemekkel örvendezteti meg azokat, akik nem csak a szimpla 2-4-et szeretik.
Kedvenceim a The Secret, ami a klónozás morális kérdéseit feszegeti, és gyönyörű zongora futamokkal kezdődik, majd egy dögös dallá kerekedik, illetve a középtempós Recall, amelyben a refrén első sora a Hair című musical Let The Sun Shine dalának egyik részére emlékeztet, és nagyon ütős. Különben az összes nóta profin megírt és eljátszott szerzemény, amelyek a progresszív metal zene híveinek bizonyára kellemes hallgatnivalót jelentenek. Csak pozitívan tudok nyilatkozni róla.


1. The Less Beaten Path
2. Immaterial
3. The Secret (Melting Snow)
4. Gates Of Winter
5. Neverending Flame
6. Victim Of My Pride
7. Recall
8. Free Men's Cage
9. Valiant DayMagyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036