V / A - Munich's Hardest Hits, Melodic Rock Is Back Vol.4

Kiadó: Point
Terjesztő: Musicworld 2000
Együttes: V / A
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Scorpio
Értékelés: Nincs pontozva

Az egész 1999-ben kezdődött egy internetes rock rádióállomás létrejöttével. A melodikus rock műfaj újra divatba jött, és egyre több új és ismeretlen zenekar lépett kapcsolatba a rádióállomással a neten keresztül a világ minden tájáról. Tom és Peter, a Munich's Hardest Hits munkatársai úgy gondolták, hogy ezen csapatok között sok, kimondottan tehetséges található, amelyeket más rádióállomások sajnos mellőznek. Felkarolták az ügyüket, és megszületett egy válogatás CD sorozat ötlete, amelynek a negyedik részét tarthatom a kezemben, sőt azóta valószínűleg az ötödik is napvilágot látott.

Természetesen én is üdvözlöm az olyan kezdeményezéseket, melyek a rock zenét támogatják valamilyen formában, legyen az például egy rádióállomás az Interneten, vagy akár az éterben. Függetlenül attól, hogy a melodikus rock műfaj nem épp a kedvencem a kemény zenék között, de legalább nem gagyi rap, vagy igénytelen disco. Minden tiszteletem az olyan embereké, mint Tom és Peter, akik kedvenc zenéjük érdekében mindent megtesznek. Ennek ellenére nem tudom, hogy sok értelme van e ennek a válogatás sorozatnak. Akik Internet hozzáféréssel rendelkeznek, és érdeklődnek eme műfaj iránt, úgyis belehallgatnak a műsorba, és ha tetszik nekik valamelyik zenekar, jó esetben megveszik a lemezét. De hogy miért venne meg valaki egy olyan CD-t, amelyen minden csapat csak egy dallal szerepel? Egyébként sem vagyok nagy híve a válogatás albumoknak, mindazonáltal, ha egy zenekar ilyen lemezéről van szó, abban több rációt látok, mert valamelyest fel lehet térképezni az adott bandát. Jelen esetben, egy nóta alapján nem biztos, hogy beruháznék egy teljes CD-re, már csak azért sem, mert bizony vannak egy nótás zenekarok, amelyek valahogy kiizzadtak magukból egy slágert, de az anyag maradék része töltelék.

Ezen fejtegetés után lássuk a zenét nagy vonalakban. Nem fogok kielemezni minden egyes zenekart, hiszen meglehetősen hasonló felfogásban muzsikáló művészekről van szó. A tizenhat zenekar, ha nem is tizenhat országból származik, de azért elég széles a földrajzi paletta. Van itt svéd, norvég, osztrák, német, holland, olasz és amerikai társulat is. Van olyan multi zenész, mint Phil Vincent, aki egyedül írta, játszotta fel, producelte, és keverte a lemezét, de persze többségében teljes zenekarok szerepelnek. Aztán itt van a Coastline, amelyben a műfajtól szokatlanul női énekes áll a mikrofonnál, és a Brunorock, akik anyanyelvükön, azaz olaszul énekelnek. Többnyire tapasztalt, sokat megélt zenészekkel van dolgunk, számomra mégis ismeretlenek voltak. Igaz, mint fentebb említettem, annyira nem követem nyomon ez a zenei színteret. A felvételek közül a legrégebbi 1987-ből való, nagyrészt azonban egy-két éves dalok vannak csokorba gyűjtve.

Engem nem igazán kötött le a válogatás, számomra túlságosan lagymatagok a nóták, hiányzik belőlük a keménység, dinamizmus. Talán a Badhoven és a Kamera emelkedik ki egy kicsit a mezőnyből, minthogy némi egyedi ízt tudtak kölcsönözni szerzeményeiknek. A többi egy kaptafára megy, szokványos akkord menetek, kirobbanó vokálok, sablon szövegek jellemzik őket. Nyilván vannak olyan emberek, akik ezért a zenei műfajért élnek-halnak, nekik ajánlanám, hogy keressék fel a www.munichshardesthits.com címet, és inkább a saját benyomásaik alapján ítéljenek, majd csemegézzenek a bandák közül!

01. Coastline - Restless Heart, Restless Mind
02. Wild Frontier - I Can Hear You
03. Raggedy Ann - Superhero
04. Michael Riesenbeck - Two Hearts
05. Brunorock - La Fonte Dei Sogni
06. Merlin - Time To Leave
07. Love Hunter - You Tok A Piesce Of my Heart
08. Phil Vincent - Friend Or Foe
09. The V-Project - Rattle Your Cage
10. Lamorna - Mary (I Still Love You)
11. Badhoven - Behind The Masquerade
12. Kamera - When We Said Hello
13. Alpha - Throwin' It All Away
14. Elayne - Wildest Dreams
15. The Lec Zorn Project - Long Time Coming
16. Chapter Eight - Snake Eyes


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036