Blaze Bayley - Blood & Belief

Kiadó: SPV
Terjesztő: SonyBMG
Együttes: Blaze Bayley
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

Miután tavaly, a dupla koncertlemeze révén már sikerült legyűrnöm az előítéleteimet Blaze-zel szemben, immár sokkal bizakodóbban helyeztem be új CD-jét a lejátszóba. Blaze-ről ugye tudni kell, hogy a Wolfsbane frontembere volt, mielőtt az Iron Maiden-be került, Bruce Dickinson helyére. Együttműködésük mindössze két, nem túl sikeres nagylemezt hagyott az utókorra, majd Blazenek távoznia kellett, ő pedig létrehozta saját csapatát, és ezennel harmadik stúdióalbumának örvendezhetnek a rajongói. Azt ezt megelőző két év azonban hullámvölgy volt Blaze magánéletében, amiből csak igen nagy nehézségek árán tudta kiverekedni magát, hogy aztán újra teljes kreativitásával vesse bele magát a munkába, és ahogy a cím árulkodik róla, vér és hit segítségével találjon vissza önmagához.

Blaze ugyanis alkoholproblémákkal küzdött, és ennek részeként súlyos depresszióval is. Saját szavaival élve: "Az utolsó szalmaszál, amely arra az elhatározásra juttatott, hogy kitörjek ebből az ördögi körből, az volt, amikor a rendőrség rendetlen öltözékben talált rám az utcán, és hívták a feleségemet, hogy jöjjön értem. Azon a napon ráeszméltem, hogy ez volt az utolsó figyelmeztetés. Tudtam, hogy segítségre van szükségem, hogy tenni kell valamit a depresszióm ellen." Így aztán azonnal keresni kezdte a megfelelő gyógymódot. Mindazok a dolgok, amelyeket megtapasztalt ebben az időszakban, megjelennek a dalszövegekben. Könyörtelenül mesél a problémáiról például a Tearing Myself To Pieces, mely szerint: "önpusztító életmódot folytatok, amely vészhelyzetben olyan pontra juttathat, ahol abszolút képtelen vagyok bármit is cselekedni". A Hollow Head szintén ezt a témakört boncolgatja, egyfajta zenei öngyógyítás gyanánt. A dal elbeszéli Blaze látogatásait a pszichiáternél, aki megmutatta neki a kiutat a krízisből. A nótái azonban egy átalakuláson keresztül ment Blaze-t is megmutatnak, aki túljutott a nehézségeken. A Will To Win felfedi harcos természetét.

S hogy milyen a zene? Ehhez mérten agresszív. A zenészek több időt töltöttek hosszú próbákkal, mint valaha, mielőtt a stúdióba vonultak rögzíteni az anyagot. Andy Sneap, akivel Blaze korábbi munkáin is együtt dolgozott, ezúttal is kiváló hangzást hozott össze. Blaze két oszlopos tagjához (Jonh Slaterés Steve Wray gitárosok) csatlakozott újonnan Wayne Banks basszusgitáros valamint Jason Bowld dobos. Mindannyian remekül teljesítenek. A zenekar ott folytatja, ahol az előző lemezen abbahagyta, bár az, lévén koncert album, valamivel változatosabbra sikeredett a Maiden, Wolfsbane dalokkal és a Led Zeppelin feldolgozásokkal. Itt csak Blaze dalai találhatók, amelyekben döngölnek a gitárok, a dob feszes ritmusokat hoz, és Blaze kissé monoton énekdallamai egy idő után unalmassá válnak. Mintha valahogy a koncert lemezen több érzelmet vitt volna az előadásmódjába. Lehet persze, hogy ez is a koncepcióhoz tartozik, és a tartalomra való tekintettel döntött a monotonitás mellett, de én ettől hosszú távon bealszok. Szóval jól kezdődik az anyag, és 3-4 nóta erejéig kimondottan szórakoztató, utána viszont elszürkülnek a riffek, és már csak időnként fordul elő valami vérpezsdítő. Azt nem állítom, hogy csalódtam, mert összességében nem egy rossz anyag ez, de a tavalyi koncert album jobban tetszett.

01. Alive
02. Ten Seconds
03. Blood & Belief
04. Life And Death
05. Tearing Myself To Pieces
06. Hollow Head
07. Will To Win
08. Regret
09. The Path & The Way
10. Sountrack Of My Life