Seethings - Parallels

Kiadó: Scarlet
Együttes: Seethings
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

2003 októberében jelent meg a svéd illetőségű Seethings első lemeze a Parallels, melyet csupán egy EP előzött meg 2001-ben. A bandát Lawrence Mackrory keltette életre, aki egyébként a Darkane tagjaként 1998-as Rusted Angel című albumon mutatkozott be, nem is akár hogyan. A két alkotás között azonban semmilyen párhuzam nincs, a Seething ugyanis nem más mint nu-Mmtal, így inkább a Deftones vagy a Korn rokonaként lehet azonosítani.

Az amerikai vonaltól való eltérést leginkább az emocionálisabb előadásmód jelenti. A tengerszint alatti mélységre hangolt gitárok ellenére egyáltalán nem kemények a dalok, tiszta hangú bontogatás mindegyikben feloldja a torzított gitárok által keltett feszültséget. A tempó sem túl változatos, ami ugye tényleg csak a nu-metalra jellemző. Úgy tűnik Lawrence lezártnak tekinti eddigi zenei karrierjét, hiszen keményebb üvöltésre, netán hörgésre csak néhány dalban szánja rá magát, ott sem túl hosszú ideig. A produkció mögött egyébként nem kisebb név áll mint Daniel Bergstrand, aki már gyakorlatilag minden stílusban bizonyított. (Meshuggah,In Flames, Noctrurnal Rites, Strapping Young Lad stb.) Ezúttal azonban kicsit haloványabbra sikerült a hangzás, a dob túl erős, és bár érezhetően jó mélyek és dögösek a gitárok, mégis csendesek. Gondolom ennek főként anyagi vonzatai vannak, pedig a svédek nem a félmunkáról ismertek. Fura egyébként, hogy nem találtak igazán hozzájuk illő kiadót, és kénytelenek voltak a főként heavy metalt képviselő kis olasz kiadó, a Scarlet Records karjaiba hullani.

Dallamos és modern. Azt gondolná az ember, hogy a zeneipar pókerében ez jelenté a royal flusht, de a több mint egy éve megjelent album még most sincs és valószínűleg már nem is lesz a listák élén...


01. Release
02. Slow Healer
03. Navian
04. Elevate
05. Good For Nothing
06. Falling
07. Isotone
08. Ascending
09. Succumb
10. This Hole
11. Tonight
12. Illuminate Me
13. Parallels


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036