Stygma IV - Hell Within

Kiadó: Nothing To Say
Együttes: Stygma IV
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

A történet 1990-ben vette kezdetét, amikor is Günter Maier gitáros, Alex Hilzensauer basszusgitáros és Herb Greisberger dobos megalapították Big Heat névre keresztelt zenekarukat, és miközben megfelelő énekest kerestek, megjelentették Scenes Of Fire című albumukat. 1994-ben végre megtalálták a frontembert Ritchie Krenmaier személyében, és azóta stabil a felállásuk. Az 1995-ös Grand Ominous rögzítése után, 1996-ban felvették a Stigmata nevet, majd demót készítettek ugyanezzel a címmel. A Solum Mente Infirmis CD-jük szintén 1996-ban jött ki.1997-ben a Greed Machine című nótájuk rákerült a Rock Hard Best Unsigned Bands válogatására, amelynek következtében 1998-ban a Solum Mente Infirmis már a Noise Records gondozásában jelent meg világszerte. Nagyon jó kritikákat kaptak, de nem sokkal később a IV római számot kellett biggyeszteniük nevük után, lévén, hogy Stigmata nevű csapat már létezett. A következő évek során olyan csapatokkal mentek turnéra, mint a Virgin Steele, Riot, Blind Guardian, Stratovarius, Manovar, Overkill. Közben még The Court Of Eternity és Phobia című lemezeik is napvilágot láttak, és 1999-ben egy bírói végzés értelmében Stygma IV-re változtatták nevüket. 2001-ben játszottak a Wacken Open Air-en, majd nekiláttak felvenni negyedik, The Human Twilight Zone című albumukat. 2002-ben ők voltak az Angra/ Silent Force turné nyitó zenekara. Ebben az évben rögzítették szülővárosukban, Salzburgban az A History In Pain - Live címmel 2003-ban megjelent koncert albumukat. Tavaly írták alá szerződésüket a francia NTS kiadóval, és legújabb, ötödik nagylemezük, Hell Within címmel már az ő kiadásukban jött ki 2004-ben.

Fenti biográfiájuk, földrajzi közelségük, és a róluk írt kiváló kritikák fényében, csodálkozom, hogy eddig nem hallottam róluk. Előző munkáikat nem ismerve, csak legújabb anyagukra hagyatkozhatom, és zenéjüket hallgatva minden felmerült bennem, csak az nem, hogy a "sógorokkal" van dolgom. Az osztrák négyes fogat ugyanis inkább a tengerentúli, amerikai power metal bandák felfogásában muzsikál. Először olyan nevek ugrottak be, mint a megboldogult Vicious Rumors, vagy az Overkill, akikkel ugye játszottak is együtt, gondolom nem véletlenül. Mondjuk a felállás annyiban más, hogy csak egy szólógitáros van, aki a szintetizátor programokért is felelős, így a billentyűs hangszerek meglehetősen domináns szerephez jutnak, ami első hallásra cseppet furcsa lehet egy power metal bandánál, de estükben egyáltalán nem zavaró, sőt nagyszerűen színesíti a hangzást. Az énekes hangja eleinte tetszett, aztán nem annyira, később már úgy éreztem, hogy a Blackhole refrénjében melléénekel, imitt-amott kissé idegesített, máshol meg kifejezetten tetszett. Nem tudtam dűlőre jutni vele. Kétféle tónusban énekel, és az egyik szuper, a másik, amelyik kissé reszelős, és a Grave Digger énekesére emlékeztet, szerintem nem annyira tuti. A zene viszont teljesen jó, már az albumnyitó Mental Power is iszonyú energiákat szabadít fel, aztán ez a pusztító őserő végig fennmarad. Kivétel ez alól a March Of The Legions című szösszenet, és az Another World című lírai, de ezeket tulajdonképpen jól esik hallgatni a nagy zúzás közepette, kicsit legalább lélegzethez juthatunk. Persze senki ne gondoljon thrashre, pláne deathre. Az ének dallamos, vannak jó kis kórusok, és időnként azért eresztenek egy kicsit a gyeplőn a hangszeresek is. Az utolsó, Music című tételhez nem mellékeltek szöveget, csak annyi áll alatta, hogy Jonh Miles. Ez tehát nem a saját szerzeményük, és bár nem derül ki, hogy ki is ez a Jonh Miles, mindenesetre frankó kis nótát gyártott a muzsikusoknak. A nyitó akkordok egy ismert sláger akkordjaira emlékeztetnek, aminek sajnos nem ugrik be a címe, de ettől függetlenül nagyon el lett találva, és nem is lóg ki annyira a többi dal közül.

Vendég énekesek is szerepelnek az albumon, sőt egy énekesnő is feltűnik a Tears című dalban. A lemez hangzása egész kellemes, talán a dobokon lehetett volna még egy kicsit javítani, főleg a lábdobok elég erőtlenek. Véleményem szerint jó dögös, harapós, egyben dallamos muzsikát hozott össze a Stygma IV, aki szereti a power metalt, az biztos nem fog csalódni.


01. Mental Power
02. Point Of No Return
03. The Last Stand
04. Blackhole
05. Hell Within
06. March Of The Legions
07. Legions Of The Damned
08. Night's Ascending (Sunseeker)
09. Another World
10. Shadowman
11. Tears
12. Days Of Doom
13. Music


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036