Totenmond - Unter Knochen

Kiadó: Massacre
Terjesztő: HMP
Együttes: Totenmond
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 2/10
Értékelés: Még viccnek is durva

Ahogy info után kutakodtam a neten, a német Totenmond-ot, veterán punk-rock csapatnak tűnt fel előttem. Ezt a meghatározást erősen kétségbe vontam, miután meghallgattam a lemezt egyszer, majd kétszer, adva nekik egy második esélyt. Többször ugyanis nem sikerült rávennem magam erre a dologra, akárhogy is erőlködtem.

Nos, túlzottan eddig se foglalkoztam ezzel a csapattal, de amikor egy ajánlóban azt olvastam róluk, hogy negyedik lemezük, az Unter Knochen saját dalokat tartalmaz, végképp értetlenül álltam az egész előtt. Ugyanis gondoltam én itt mindenre, csak saját dalokra nem. Mindjárt a sejtelmes, horrorisztikus intro után - ami talán a legeredetibb darab is a lemezen - a címadó dal (Unter Knochen) következik, ami egy rosszul sikerült Metallica átirat is lehetne. Ez a Metallica-s íz a lemezen többször is feltűnik, de van itt Slayer, Venom és Celtic Frost is jócskán. Az énekes pedig tompa hangú Tom Angelripper utánzatnak tűnik. Bár az ultra-halk károgó vokál után, amit a Hirdraussaischheimad-ban produkálnak, némi szigorúbb beszédes-hörgésre is képes a srác.

Amikor egy normál kiadónál, esetükben a Massacre áll a háttérben, egy ilyen dohos, 15 évvel ezelőtti, kongó vödör hangú pergődob hangzással jelenik meg egy lemez, csodálkozásom tetőfokára hág. Ki hajlandó ebbe komoly szándékkal pénzt fektetni? Mert ami a Warhammer-nél köztudottan kultusz-imádat, az itt szánalmasnak hat. Ráadásul a zene is gyenge, tehát a végeredmény messziről kerülendő. Ugyanis a saját számok is elég gyengére sikerültek, nemcsak az egyértelműen lopott témákból építkezők.

Mellékesen jegyzem meg, hogy a borító és a német számcímek után pedig végképp nem ezt vártam. Ezek egy militarista beállítottságú, esetleg nemzeti érzelmeiket előtérbe állító csapatot sejtettek számomra, bár ez csupán előítélet volt részemről.


1. Intro
2. Unter Knochen
3. Permafrost
4. Zu Gast bei den Toten
5. Hirdraußaischheimad
6. Menschenfresser
7. Leuchtquell
8. Finster Mammut
9. Unkraut
10. Eiswalzer
11. Der Ich-Parasit
12. Kreuz oder Kopf