Nattefrost - Blood & Vomit

Kiadó: Season Of Mist
Terjesztő: HMP
Együttes: Nattefrost
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

"Ezt az albumot a Gonosznak ajánlom. Még mindig keresem a Poklot." - mondja Nattefrost (Carpathian Forest), a sajátmaga után elnevezett bandával kapcsolatban. Valójában ez nem is zenekar, hanem egy egyszemélyes projekt, hiszen Nattefrost írt és játszott fel mindent ezen az albumon, leszámítva néhány vokál részt, amelyeknél két másik CF tag, J. Nordavind és Vrangsinn és egy Kulde nevezetű egyén is besegített.

"Igaz, szűklátókörű, primitív black metal" - áll a borítón és e rövid mondatba össze is van foglalva minden lényeges az albumról. Ebből sejthető, hogy necro feelingű nyers, old-school black metalt tartalmaz a lemez mind a 11 száma. Középtempós és gyorsabb ütemű, egyszerű zene ez. Gonoszság nélkül mondom (ha-ha), hogy a legeredetibb tétel rajta az intro, ahol a norvégul elhangzó egyházi szöveget és a mögüle hallható ájtatosságot, még ha klisésnek tűnik is ez, az elvadult zene törli el. A zene gyors és monoton, alig van egy-két eltérő ütemváltás beiktatva, a hangzás pedig koszos, torz, ahogy kell. A Sluts Of Hell egy fokkal jobb már. Több témát ismételgetnek és a refrén is egész 'populáris', Celtic Frost hatásokat mutatva. A Satanic Victory-ban gyorsabb fokozatba kapcsolnak, de ettől csak még káoszosabbnak tűnik az egész. S így tovább. Természetesen hiába csinált Nattefrost önálló projektet, hogy egy több tagú zenekaroknál adódó kötöttségektől mentesen zenélhessen, a CF nyoma mindenhol felbukkan. De ezt nem is panaszkodásképpen mondom. Van egy-két ádázabb dal is, mint a Mass-Desctruction, vagy lassan, vészjóslón hömpölygő The Gate Of Nanna. Ennek a Beherit feldolgozásnak legalább, lassúságából kifolyólag tényleg gonosz hangulata van.
A The Art Of Spiritual Purification-t bevezető köpködő, öklendező, hányó hangok inkább csak megmosolyogtattak, bár a címhez passzoló megbotránkoztató hatást valószínűleg sok bárány-lelkületű embernél kiváltja majd (már persze, ha az ilyen emberkék hallgatnak ilyen és ehhez hasonló lemezeket, amire ugye kicsi az esély). Hasonlóan a megkönnyebbült nyögésekkel kísért Nattefrost Takes A Piss.... élmény lehetett ennek a felvétele.

Valószínűleg Nattefrost neve már önmagában elad egy jó párat ebből a lemezből és az ő rajongóin, valamint fanatikusokon kívül másnak nem is nagyon ajánlanám.


1. Ancient Devil Worshipping
2. Sluts of evil
3. Satanic Victory
4. Universal funeral
5. The Art of Spiritual Purification
6. Sanctum 666
7. Whore (filthy whore)
8. Mass-destruction
9. Nattefrost takes a piss
10. The gate of Nanna
11. Still reaching for hell