Nightwish - Once

Kiadó: Nuclear Blast
Terjesztő: HMP
Együttes: Nightwish
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Bár sorra születtek a sikeresebbnél sikeresebb albumok, mégis számomra a Nightwish-t eddig csak az Oceanborn jelentette. Természetesen a Wishmaster és a Century Child is remek alkotások, de egyikük sem tartalmazott jelentős újításokat, haladtak a bejárt ösvényen. Azonban idén júniusban kicsit elsózták Tuomasék a receptet, és valami egészen új ízt adtak a már megszokottak mellé.
Minden eddiginél több idő és pénz állt a rendelkezésükre, csaknem öt hónapon keresztül zajlottak a felvételek. Az igazán nagy dobás természetesen a londoni Session Orchestra közreműködése, mely még monumentálisabb megszólalást tett lehetővé a finn együttes számára.

A Dark Chest of Wonders első hangjai hallatán egyértelművé válik, hogy a lemez valódi apropóját nem is a nagyzenekar, hanem a földig hangolt gitárok és a kőkemény riffek adják. Kifejezetten izgalmas tételek is akadnak, a Wish I Had An Angel például egy tempós technometal dal, melyben a főszerepet nem Tarja, hanem a basszer Marco Hietala játssza, csakhogy nem az amúgy tökéletes bőgőmunkájával, hanem nyers hangjával. És hogy Turunen kisasszony csodálatos hangjára se unhasson rá senki, érdekes keleti dallamokkal csábítja el hallgatóit a Siren-ben. A Nemo-t talán már nem is kell kommentálnom, a klipet már hetek óta játsszák a különböző zenecsatornák, és a dal nevét viselő maxilemez Magyarországon is a listák élére ugrott rögtön a megjelenését követően. Viszonylag nehezen barátkoztam meg vele, most már a kedvencemként tartom számon. Igazi kuriózum a Creek Mary's Blood is, hiszen a szomorú hangulatú darab vendége egy valódi amerikai indián. Tuomas egyébként dalszerzői karriere csúcsának tartja a csaknem kilenc perces tételt. A különlegességeknek nincs vége, mintegy megfejeli a produkciót a kissé nehezen befogadható, finnül előadott ballada, a Kuolema Tekee Taiteilijan. Előtte azonban még elhangzik minden idők legmonumentálisabb Nightwish dala a Ghost Love Score.

Tuomas dalkreáló kézségeit száz százalékig kihasználta, a végsőkig tökéletesített nagyzenekari részek minden eddiginél természetesebben illeszkednek a különböző nótákhoz. A mély hangzás és az erőteljesebb, vadabb és keményebb gitárok pedig még izgalmasabbá tették őket.
Biztos vagyok benne, hogy ez az album a jövőből nézve meghatározó, fontos állomása lesz a csapatnak. Az Once dalai egytől-egyik kiválóak és rendkívül változatosak, ebből kifolyólag pedig a lemez gyakorlatilag megunhatatlan.


1. Dark Chest of Wonders
2. Wish I Had An Angel
3. Nemo
4. Planet Hell
5. Creek Mary´s Blood
6. Siren
7. Dead Gardens
8. Romanticide
9. Ghost Love Score
10. Kuolema Tekee Taiteilijan
11. Higher Than Hope