Massacra - Enjoy The Violence

Kiadó: Shark Records
Együttes: Massacra
Megjelenés éve: 1991
Ajánlja: Samarithan
Értékelés: Alapmű

Képzeld el, hogy állsz a vasúti átjáróban. Látod, hogy jön a vonat. Úgy méred fel, hogy átérsz a síneken. Mégis elgázol a szerelvény. Szóval körülbelül ilyen formában ront neked a Massacra a címadó dallal. A mai napig nem tudom ép ésszel felfogni, miként lehet ilyen bestiális módon zenélni. Az Ultimate Antichrist című második tétel jó középtempóval indul majd olyan elemi erővel, tépázza meg az ember hallójáratait, hogy az felfoghatatlan. A középrészen iszonyatos fűrészelés és hihetetlen összhang mind szövegben dobban és gitárban. Őrületes galoppok hallhatók eme remekműben. A Gods Of Hate a harmadik szerzemény. Nem érzékelhető az idő múlása a számok között, mert olyan elemi erővel nyomják a kisiparosi teendőket, hogy az idő múlását észre sem veszed. Hagynak egy leheletnyi időt, arra hogy pihentess, de akkor is olyan tempót diktálnak, hogy nem áll meg az ember. Az Antrocious Crimes a következő agysejt irtó, amit rázúdítanak törékeny koponyádra, és örülhetsz, hogy túléled. Pascal Jorgensen hangja olyan mintha a szájában egy korty vízzel gurgulázna. Basszusjátéka pedig.........(örömódák).
Revealing Cruelity. Bőgők örömömben és hálát adok az égieknek, hogy azzal áldottak, meg hogy ez a zene legyen az, ami örömet okoz. Szerintem Jean-Marc Tristani és Fred Duval nem is pengeti a húrokat, hanem tépi, nyúzza. Iszonyat. A Full Of Hatred komótosabb muzsika. Biztos, azért mert a srácok elfáradtak. Dehogy fáradtak, nyomják csak nem ezerrel, hanem hatszázzal. Ez a leghosszabb szám az albumon, öt perc. Chris Palengat dobos és a Seas Of Blood szerzemény együtt egy olyan gyilok hogy ihajjjjjjjjj. Olyan grind van az elején, hogy az ember követni sem bírja, és elbőgi magát az örömtől. Elfáradok Chris helyett is. A Near Death Experience ágyúlövés, eső, lassú zúzás. Talán a Bolt Thrower? Áá, ez nem a Bolt Thrower. Aztán halálos iramban törnek rá az emberre. Kegyetlen. A végére jut még egy kis pihi, de csak, azért hogy legyen erőd a következő három percre. A Sublime Extermination-ben rádöntik az eget az emberre. Arra sincs idő, hogy átgondold az előző számot. Jó visító szólók, fergeteges basszustémák, bődületes tekerés, a végére laza headbanger.
Agonizing World. Nem gondolkodtak, hogy milyen trükkökkel kezdjék el. Elkezdték és leszakítják az ember fejét. Ezt a számot is uralja a dara. Virtuóz dobtémák, ötletes riffek, kitűnő szólók, és egy igen kellemes befejezés. Grind pár másodpercben.
Sajnálom hogy véget ért ez a röpke 36 perc. De hála isten a technika vívmányi lehetővé teszik, hogy még egyszer átéljem ezt az utánozhatatlan, felülmúlhatatlan, boldogító élményt.

A francia Massacra nevezetű banda "méltó régi nagy híréhez". A '90-es években a death metal virágzása idején, a véleményem szerint kevés olyan zenekar volt, akik ilyen produkcióra voltak képesek. Sajnálatos hogy őket is magával ragadta ez az újhullámosdi. A Sick és a Humanize Human albumaik kezdtek alternatív behatással rendelkezni. Biztos sok rajongót veszítettek, köztük engem is. Bár ezek az albumok is megvannak - illendőségből - de nagyon-nagyon ritkán forognak. Ugyanebbe a gödörbe estek olyan pályatársaik is, mint a Morgoth vagy említhetném a Paradise Lost-ot is, bár ők később kezdték a butulást.

Említésre méltó még az első, a Final holocaust és a harmadik, a Sings of the decline albumuk is, mivel ezeken a lemezeken még régi önmaguk voltak. Ugyanolyan zseniális produkciók, mint az Enjoy The Violence. Akik szeretik a színtiszta death metalt, és nem riadnak vissza egy gyilkos albumtól, azok szerezzék be mind a három albumot nem fognak csalódni. Aki kíváncsi, arra hogy a későbbiekben milyen elképzeléseik voltak a zenéléssel kapcsoltban hallgassák meg az utolsó két albumot is. Ha másért nem hát, azért mert tisztelik és becsülik a zenekar munkásságát.

Remélem, valaha még összeállnak, a zenélés öröméért és nem a léért, és kiadnak még jó pár felejthetetlen mestermunkát.

Aaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrggggggggggggghhhhhhhhhhh!!!!


1. Enjoy the Violence
2. Ultimate Antichrist
3. Gods of Hate
4. Atrocious Crimes
5. Revealing Cruelty
6. Full of Hatred
7. Seas of Blood
8. Near Death Experience
9. Sublime Extermination
10. Agonizing World